Datum objave: 17. Ožujak 2022

POVIJEST SE PONAVLJA / Biskup Mileta 1939.godine: "Prijeti nam neizmjerna katastrofa. Padnimo pred Bogom ničice i plačimo: -Daj nam, o Gospodine, mir.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dva tjedna nakon napada nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog Saveza na Poljsku 1. rujna 1939. godine, dana koji se uzima kao početak Drugog svjetskog rata, oglasio se šibenski biskup Jeronim Mileta dramatičnom poslanicom u kojoj upozorava da čovječanstvu prijeti kataklizma. Njegov poziv na molitvu za mir, njegov vapaj da se zaustavi rat, koji je uslijedio nakon poziva na molitvu za mir pape Pia XII. dramatično je identičan riječima koje se izgovaraju danas kada je kada Rusija napada i uništava Ukrajinu:

-Grozne i sudbonosne dane preživljava čovječanstvo. Narodi Europe krvavo se sukobiše. Čitava ljudska zajednica duboko je potresena te neizrecivo tjeskobna i neizvjesna za svoju budućnost. Nestalo je u svijetu mira, koji je prvi uvjet sreće, blagostanja i napretka naroda. Užasna se tragedija odigrava na poljima ovog našeg kontinenta. jer ovaj rat, koji je uzdrmao tlo Europe ne daje nikakvih predviđanja pa se ne može ocijeniti ni dokle će trajati strahovito prolijevanje krvi ni u komu se opsegu provoditi, a isto tako nemoguće je ocijeniti i njegove posljedice za zaraćene narode a i sve nas ostale koji iz dna duše svoje vape: Što da učinimo? Čega da se prihvatimo? Kako da si pomognemo u ovom žalosnom času? Pozivam vas, dragi vjernici, na toplu, poniznu, ustrajnu i pouzdanu molitvu. Padnimo pred Bogom ničice i plačimo pred Gospodinom koji nas je stvorio! Svi koji imate žive vjere u Boga molite! Sve dobre duše, koje dnevno pregarale za dobro drugih, molite! Vi dobra djeco, čije su duše nevine, neokaljane grijehom, molite! Svi bez iznimke, a u prvom redu vi svećenici, podvostručile svoje molitve. Sva svoja dobra djela namijenile za ovu svrhu. Neka bude naša trajna želja i molitva: Daj nam, o Gospodine, mir u naše dane.

Iz kategorije: Spomenar