Sidebar Menu

Datum objave: 08. Veljača 2022

LIJEPA, LJEPŠA... ŠIBENČANKA / Biramo najljepšu Šibenčanku stoljeća. Prva kandidatkinja: Katica Pilić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Katica Pilić zvana Pupa Marenzzi

Katica Pilić imala je svega tri godine kada su je roditelji 1922. godine upisali u šibensko Sokolsko društvo da bi trenirala gimnastiku. Gimnastikom se bavila punih sedam godina i sudjelovala je na svim važnim sokolskim sletovima i natjecanjima. Osim u sportu Katica Pilić je bila aktivna i u pjevačkom društvu Kolo u koje se upisala oko 1935. godine. Pjevala je drugi sporan. Nastupala je kao pjevačica i u tada jako popularnim operetama u šibenskom kazalištu Poljičkoj krvi, Gorfici Marici, Maloj Floramy, Grofu Luksemburškom i Zemlji smiješka, ali je i plesala s šibenskim tadašnjim balerinama.  Završila je zanatsku školu u samostanu svete Luce. Kao vrsna krojačica radila je do početka Drugog svjetskog rata radila je kao krojačica u Kazalištu. Šivala je kostime za sve šibenske glumce te posebno za tada najbolje šibenske glumice Martu Krušlin i Miru Rajner. Ona i njen suprug Šime Pilić bili su cijeli život veliki ljubitelji sporta. Do njegove smrti nikada nisu propustili ni jednu utakmicu NK Šibenika na Šubićevcu, a ni većinu utakmica Hajduka pa su godinama štovani kao najbolji navijački bračni par Šibenika i Dalmacije.

Katica Pilić zvana Pupu Marenzzi bila je jednu od najljepših Šibenčanki prije Drugog svjetskog rata. Nadimak Marenzzi, dobila je po majčinom prezimenu, zato što je cijeli život živi živjela u kući Marenzzi u starom dijelu grada. Pupom su je prozvali još kao djevojčicu zato što je bila izrazito lijepa. Zbog svoje ljepote Pupom su je nazivali i kao djevojku pa i kasnije pa je po nadimku ostala do kraja života poznatija nego po svom pravom imenu.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.