Sidebar Menu

Datum objave: 24. Siječanj 2022

SPOMENAR / Gat Vrulje slavi 85. rođendan. Radovi su započeli postavljanjem betonskog bloka teškog 48 tona

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gat Vrulje, danas suvremeno, arhitektonski lijepo oblikovano i funkcionalno pristanište, ove godine slavi 85. rođendan. Njegova gradnja započela je 1937. godine na poticaj jednog od najuglednijih i najpoduzetnijih Šibenčana toga doba, Klaudija Šupuka, unuka oca modernog Šibenika Ante Viteza Šupuka, koji je ubrzo nakon početka radova umro.
Gradnja novog gata na predjelu Vrulje započela je potapanjem prvog betonskog bloka teškog 48 tona. Za taj posao iz Splita je doplovio specijalni ponton s dizalicom za takvu vrstu radova. Blokovi položeni na dno mora poslužili su kao temelji za zidanje zidova gata između kojih su graditelji nasuli zemlju i kamen do potrebne visine. Gradnja gata započela i neće se obustavljati usprkos znatnoj projektnoj pogrešci zbog koje uz jugoistočnu stranu gata neće moći pristajati veći brodovi kako je bilo planirano. Iako je bilo prilike da se greška ispravi to nije učinjeno zbog žurbe da se posao što prije okonča.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.