Datum objave: 12. Prosinac 2021

SPOMENAR / Francuska, Belgija, Kanada i Njemačka žele uvoziti šibenske proizvode. Šibenik odbio. Nema dosta ni za sebe.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik je odbio ponude Francuske, Belgije, Kanade i Njemačke da u te zemlje izvozi svoje izvorne, cijenjene i kvalitetne proizvode. U obrazloženju se ljubazno odbija želja tih zemalja da na svojim tržištima imaju proizvode iz Šibenika s obrazloženjem: Mi toga što Vi tražite nemamo dostatno ni za svoje potrebe.

Kanada je iz Šibenika željela uvoziti izvrsno šibensko nerafinirano maslinovo ulje. Nudila je odličnu cijenu, veću od cijene na tržištu Jugoslavije i iskazala je namjeru da otkupi sve što se proizvede uz napomenu da je riječ o iznimno kvalitetno, štoviše ljekovitom ulju bez premca na svjetskom tržištu. Njemačka je iskazala trgovinski interes za uvoz jedinstvenih šibenskih fileta sardina u maslinovom ulju s kaparama. Nijemci su odbijeni s obrazloženjem da je riječ o minimalnoj manufakturnoj proizvodnji koja jedva podmiruje potražnju na šibenskoj gradskoj pijaci te da nema ni interesa za ulaganja njemačkog kapitala u razvoj proizvodnje srdela filetiranih i konzerviranih maslinovim uljem na šibenski način, kao ni za podizanje nasada za proizvodnju kapara. Francuska je iskazala interes za uvoz šibenskog ukiseljenog povrća. Riječ je o izvrsnim šibenskim proizvodima kapulici i ljutiki u vinskoj kvasini. Francuzi na svoj upit i financijska jamstva koja su ponudili nisu dobili nikakav odgovor. Slično je bilo i s ponudom Belgije da na svom tržištu te tržištima njoj susjednih zemalja plasira čuvena i plemenita šibenska vina prije svega fantastičnu i ljekovitu desertnu maraštinu. Belgijanci su odmah tražili 50 000 litara maraštine i ponudili plaćanje odmah u gotovini.
Gradska uprava Šibenika pohvalila se ovim zanimanjem velikih europskih zemalja za šibenske proizvode i iskazala da ponosna na plodove truda šibenskih težaka, maslinara i vinara.

Šibenik 12. prosinca 1931.

Iz kategorije: Spomenar