Datum objave: 21. Studeni 2021

SPOMENAR / Fontana ispred crkve Gospe van grada slavi 90. rođendan. Već 1931. znalo se da će biti turistička atrakcija.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Fontana ispred crkve Gospe van grada ove je godine trebala proslaviti 90. rođendan. Osmišljena 1930. godine, a izgrađena je 1931. godine i već se tada znalo da će biti ne samo ukras središta Šibenika nego i turistička atrakcija. To svojevrsno proročanstvo se i ostvarilo, ali sedamdesetak godina kasnije i to ponajviše zahvaljujući kornjačama i egzotičnim ribama koje su u nju naseljene.
Vijest da će ružni i za Šibenik sramotno zapušteni prostor ispred crkve Gospe van grada koji je ostao devastiran i neuređen nakon preseljenja varoškog groblja koje se tu nalazilo, Šibenčani su s oduševljenjem pozdravili. Ocjena da je šibensko općinsko vijeće donijelo izvrsnu i hvale vrijednu odluku, pozdravljena je s oduševljenjem i naišla je na jednodušnu podršku. Odmah po donošenju odluke 1930. godine Tehnički odjel Općine Šibenik izradio je projekt uređenja prostora pred crkvom. Projektom je predviđeno ograđivanje cijelog prostora bijelim kamenim zidom koji je trebao biti identičan zidu kojim je ograđen gradski perivoj. Bile je predviđena i ograda od kovanog željeza kako bi ta dva perivoja tvorila vizualnu cjelinu. Projektanti su predvidjeli podjelu prostora ispred crkve na dva dijela i dvije razine s tim da dio prema Poljani zauzima dvije trećine prostora, te da će s gornjom, manjom površinom biti povezan kamenim stubištem. Arhitekti općinskog Tehničkog odjela planirali su gradnju dvije fontane iste veličine i oblika na gornjem i donjem dijelu perivoja ispred crkve Gospe van grada.

Radovi su započeti i okončani 1931. godine no nisu izvedeni prema projektu, a ni do danas nisu završeni. Oko perivoja podignut je kameni zid, ali je imao drukčiju strukturu od zida oko gradskog perivoja. Na zid nije postavljena ograda od kovanog željeza iako su za njenu montažu ostavljeni otvori. Umjesto dvije fontane izgrađena je jedna, a prema planu su uređene hortikulturne površine i zasađena stabla.

Iz kategorije: Spomenar