Datum objave: 08. Studeni 2021

BAŠTINA ŠIBENSKE LJEPOTE / Zavirite u svoje obiteljske albume i pošaljite nam fotografije za izložbu o lijepim Šibenčankama "Lijepa, ljepša, Šibenčanka"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik je sretan grad - ulice, kavane i kina pune su lijepih žena s licima i stasom amerikanskih filmskih zvijezda koje modom i frizurama ne zaostaju za Parižankama od kojih su onako preplanule i jedre oku neizmjerno privlačnije. Za krojače, frizere i kozmetičare Šibenik je Obećana Zemlja, a kako se čuje i za masere i pedikere”, pisale su novine 1936. o Šibenčankama.

Jednako je o Šibenčankama kasnih tridesetih godina pisao i šibenski novinar Manfred Makale: „Šibenčanke, jednako građanke i težakinje, udane i neudane, majke i nerotkinje, bilo da su staromodne ili moderne, drže do svog izgleda čini se više nego ženska bića iz drugih gradova i krajeva”, napisao je u jednom od svojh tekstova.
Polazeći od toga Udruga „Volim Šibenik” priprema izložbu „Lijepa, ljepša, Šibenčanka” kako bi javnosti prikazala tu opisanu i opjevanu šibensku ljepotu kao dio šibenske nematerijalne baštine. Izložba će biti otvorena 7. prosinca u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.

Do sada su prikupili oko 150 fotografija lijepih Šibenčanki s osobnošću od kraja 19 stojeća do kasnih sedamdesetih godina prošlog koje će biti prikazane na toj izložbi. Među njima su težakinje, pripadnice građanske klase, poduzetnice, znanstvenice i manekenke pa svaka od tih fotografija sa sobom nosi i priču o socijalnim, gospodarskim i kulturni obilježjima vremena u kojem je nastala.
Organizatori žele uključiti što više lijepih žena u tu izložbu pa pozivaju sve Šibenčanke i Šibenčane da zavire u svoje obiteljske albume i pošalju im fotografije svojih majki, baka prabaka, sestara, rodica koje ne svjedoče samo o njihovoj ljepoti već i o frizurama i odjeći iz tog doba. Svoje fotografija nam šaljite u inbox do 15. studenog, a mi ćemo ih proslijediti organizatorima izložbe i posebnom povjerenstvu koje čine Ljilja Stamenković, Željko Koloper Keke, Stanko Ferić, Zdenka Bilušić i Diana Ferić. Možete se javiti i na broj 099 7333 629.

Ta je izložba ujedno i poziv da se u Šibeniku osnuje svojevrsni muzej ženske šibenske ljepote poput Muzeja prekinutih veza u Zagrebu koji bi mogao postati i turstičkim brendom. Poznato je da je Šibenik, u odnosu na broj stanovnika grad s najviše uspješnih manekeni i missica u Hrvatskoj.

 

Iz kategorije: Spomenar