Datum objave: 05. Listopad 2021

SPOMENAR / Šibenik uz pomoć države ulaže u očuvanje svoje težačke tradicije i baštine. Kreće projekt „Težački Šibenik” sa sajmom težačke kulture i težačkih proizvoda.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je izradio opsežan projekt i osigurao novac koji će biti namjenski utrošen za očuvanje težačke tradicije i težačke baštine. Projekt nazvan „Težački Šibenik” podržale su državne institucije, a cilj mu je da Šibenik iskoristi svoje najveće bogatstvo, a to su težaci, težačka kultura i težački proizvodi prije svega vino, a potom i njegovi nadaleko poznati prehrambeni proizvodi.
Projektom „Težački Šibenik” predviđena su ulaganja u težačka gospodarstva i potpore težacima za očuvanje izvornosti njihovih gospodarstava, uređenje poljskih putova, vinograda, maslinika i njiva, podizanje nasada smokava, bajama, višanja i maslina. Osobito veseli što će šibenski težaci moći dobiti i potporu za očuvanje svoje težačke odjeće i obuće te naprava, alata, pomagala i posuđa kako bi se i u tom smislu bili autentični. Posebni dio projekta „Težački Šibenik” odnosi se na mlijeko i mljekarstvo.
Glavni dio tog hvale vrijednog projekta je sajam težačke kulture i težačkih proizvoda koji ć se održavati dva puta godišnje, u jesen i proljeće s tim da će jesenji težački sajma imati naglasak na vinu, a proljetni na maslinovu ulju.
Projekt „Težački Šibenik”, obećano je, bit će ostvaren za šest mjeseci, a novac potreban za njegovo ostvarivanje dala je Vlada Kraljevine Jugoslavije uz strogu opomenu da ne može biti potrošen ni u koje druge svrhe.

Šibenik 5. listopada 1936.

Iz kategorije: Spomenar