Datum objave: 29. Kolovoz 2021

SPOMENAR / Poduzetnici iz Splita grade u Zablaću luku i industrijski kompleks. Uz tvornice cementa, fosfora, fosfatnih gnojiva i laboratorij za naftne derivate podižu i stambeno poslovnu zonu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Poduzetnici iz Splita koji su formirali konzorcij u čijem je središtu industrijsko i rudarsko društvo „Dinara” odlučili su izgraditi industrijski kompleks i luku u Zablaću. Namjeravaju u roku od tri godine izgraditi tvornice cementa, fosfora, fosfatnih gnojiva, laboratorij za naftne derivate i stambeno poslovnu zonu te luku s halama za skladištenje sirovina i gotovih proizvoda. Splitski poduzetnici predočili su Šibeniku kompletan izvedbeni elaborat te sve podatke o načinu finaciranja i izvoru sredstava za taj pothvat, a izradili su i poseban elaborat o dobrobitima koje zablaćki industrijsko-poslovni i lučki kompleks donosi Šibeniku. Osim tvornica cementa, fosfora i fosfatnih gnojiva, u drugoj fazi razvoja industrijske zone Zablaće, a najkasnije u roku od pet godina, bit će podignuta i najmodernija tvornica aluminijskog cementa te razvojni centar za unapređenje energenata iz fosilnih izvora – nafte i ugljena.

Jedina obveza Šibenika u ovom projektu je da „Dinari” besplatno ustupi na korištenje 31 104 četvorna metra zemljišta u Zablaću. Radovi će započeti najkasnije u roku od 9 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, a „Dinara” jamči prednost pri zapošljavanju žiteljima općine Šibenik. Štoviše „Dinara” jamči da će u slučaju zapošljavanja stranih stručnjaka uz svakog od njih zaposliti po jednog stručnjaka iz Šibenika kako bi stjecao znanje i iskustva s najnovijim tehnologijama i znanstvenim postignućima.
Prijedlog industrijsko-rudarskog poduzeća „Dinara” prihvaćen je na sjednici šibenskog općinskog vijeća jednoglasno iako je u raspravi bilo mišljenja da ne bi trebalo Zablaće pretvarati u industrijsku i lučku zonu s obzirom na njene turističke potencijale.

Šibenik, 29. kolovoza 1937.

Iz kategorije: Spomenar