Sidebar Menu

Datum objave: 29. Srpanj 2021

SPOMENAR / Grad Šibenik zabranjuje vožnju bicikla po nogostupom. Biciklisti smiju nogostupom samo gurati svoje bicikle. Uredba je donijeta zbog učestalih naleta bicikla na pješake.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bicikl kao prijevozno sredstvo naglo se počeo množiti u Šibeniku. Broj bicikla toliko se povećao da su ta prometala postala dominantna u Šibeniku, ali i njegovoj okolici. Popularnost bicikla i masovna upotreba bicikla nije međutim pratila zakonska regulativa pa je u prometu zavladalo bezakonje. Bicikli su postali problem općenito, a još više nakon što su postali popularni sportski rekvizit. Zbog najezde bicikla gradska uprava Šibenika već je donijela zabranu vožnje bicikla na dijelu prometnice ispred bolnice. Tu se biciklisti zbog povoljnog nagiba nadmeću u brzini pa podižu prašinu koja škodi bolesnicima, a bilo je i pogibeljnih padova. Na dijelu prometnice ispred bolnice biciklisti ne smiju voziti bicikle već ih moraju uz sebe gurati. Kada je taj problem riješen pojavio se novi, a to je vožnja bicikla po nogostupu i među pješacima. Uslijed učestalih naleta bicikla na pješake šibenska gradska uprava donosi posebnu uredbu kojom se zabranjuje vožnju bicikla po nogostupu, a biciklistima nalaže da nogostupom smiju samo gurati svoje bicikle. Pod posebnu prismotru policije i gradskog redarstva stavljeni su strastveni biciklisti koji bezglavo jure za biciklizam zabranjenim gradskim predjelima.
Šibenik, srpanj 1927.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.