Datum objave: 27. Srpanj 2021

SPOMENAR / Rasprava o ljevonogim kokošima, ljevokrilim pticama i roza panceti okončana masovnom tučnjavom među Šibenčanima. Ima i ozlijeđenih.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rasprava o ljevonogim kokošima, ljevokrilim pticama i roza panceti okončana je masovnom tučnjavom u kojoj je prema redarstvenom izvješću sudjelovalo najmanje dvadeset Šibenčana među kojima, saznajemo, ima i ozlijeđenih. Ne zna se kako je došlo do diskusije o ljevonogim kokošima i ljevokrilim pticama, odnosno postojanju kokoši i ptica koje su ljevonoge i ljevokrile kao što su neki ljudi ljevaci. Diskusija je bila korektna do trenutka kada su neki nastojali dokazati da su bataci ljevonogih kokoši i krila ljevokrilih kokoši, tuka i ostalih jestivih ptica uključujući i fazane, bolja, mekša i ukusnija od bataka i krila desnonogih i desnokrilih ptica. Situacija je eskalirala nakon što je diskusija proširena na nadmetanje je li slađa čista bijela ili roza panceta? Grupa diskutanata krenula je prema Zagrebačkoj ulici s namjerom da pravorijek donese gospođa Marija Vatavuk, za koju su se složili da je najpozvanija suditi. Međutim putem od Poljane kralja Aleksandra do oštarije Marije Vatavuk u diskusiju su upali agresivni diskutanti sa strane pa se diskusija pretvorila u svađu, a ubrzo i u tučnjavu u kojoj je, tvrde svjedoci, bilo šaketanja, triskanja, mahanja štapovima, potezanja za revere, a navodno je netko i nož potegao, ali to nije potvrđeno.
Sva je sreća da su u blizini bili redarstvenici koji su diskutante rastjerali, a neke baš agresivne i priveli i pritvorili.
Upućeni u zbivanja tvrde da diskusija o ljevonogim kokošima, ljevokrilim pticama i roza panceti nije bila zapaljena zbog alkohola nego da je uzrok velika strast Šibenčana prema jelu i ljubav prema pečenim tukama, kokošima i uopće pticama, a posebno panceti koja, kako se tvrdi u Šibeniku, najbolje prija ljeti.

Iz novinarskog notesa Manfreda Makale
Šibenik, srpanj 1937.

Iz kategorije: Spomenar