Datum objave: 21. Srpanj 2021

SPOMENAR / Šibenska gradska uprava zabranila zauzimanje klupa u perivoju ostavljanjem kušina i oznaka zauzeća na mjestima za sjedenje u hladovini

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog nesnosnih vrućina koje su zavladale gradska je uprava Šibenika morala donijeti nekoliko izvanrednih naredbi kako bi se održao red u gradu. Prije svega racionalizirana je uporaba pitke vode da ne zavlada žeđ. Zabranjeno je polijevanje ulica i zalijevanje vrtova, a građanima je preporučeno da tjelesnu higijenu održavaju kupanjem u moru. Drugom naredbom osigurana je sigurnost imovine građana Šibenika. Budući da zbog žege Šibenčani masovno odlaze na Jadriju gdje je svježije i ugodnije, grad ostaje prazan. Tu okolnost pokušavaju iskoristiti lopovi i provalnici pa je gradska uprava u suradnji s policijom, gradskim redarstvom i vojskom naredila pojačane ophodnje i pojačanu pozornost policije, vojnih straža i gradskih redara. Ophodnje neprekidno idu gradom i motre sumnjive osobe u cilju prevencije kriminala.
Posebnom naredbom zabranjeno je građanima Šibenika zauzimanje klupa u perivoju ostavljanjem kušina, košulja i oznaka zauzeća mjesta za sjedenje u hladovini. Perivoj je zbog nesnosnih vrućina postao prenapučen. U njemu nema dovoljno mjesta za sve koji se žele skloniti od vrućine i udahnuti malo svježeg zraka s mora pa su se neki domislili da uvečer na klupama ostave kušine, košulje i druge dijelove odjeće pa i napisane oznake da je mjesto na klupi zauzeto. To je izazvalo negodovanje, a bilo je i sukoba među građanima. Neki su, vidjevši da se svojata javno dobro, počeli dolaziti u perivoj sve ranije pa i prije svitanja da bi se domogli mjesta u hladu. Pri tomu su uklanjali kušine i oznake zauzeća pa je dolazilo do svađa, naguravanja i nemilih scena čak i među inače dobrim susjedima i prijateljima. Gradska uprava, vidjevši to, zabranila zauzimanje mjesta na klupama i perivoju dok traju nesnosne vrućine i uvela pravila da mjesto na klupi pripada onom tko prije dođe, ali da svatko bez obzira na dob i spol mora u svakom trenutku i bespogovorno svoje mjesto na klupi u perivoju ustupiti invalidima i starijim osobama kao i onima za koje se zna da im načeto zdravlje može pogoršati žega, a nisu u mogućnosti otići na kupanje.

Šibenik, srpanj 1933.

Iz kategorije: Spomenar