Datum objave: 01. Srpanj 2021

SPOMENAR / Žitelji Kaprija podnijeli zahtjev za gradnju osnovne škole na njihovom otoku. Peticiju su potpisali svi punoljetni stanovnici otoka: - Bez škole na Kapriju nema života!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svi punoljetni stanovnici Kaprija uz slogan „Bez škole na Kapriju nema života!” potpisali su peticiju kojom se od šibenske općine zahtijeva da na njihovom otoku izgradi osnovnu školu. Nakon što je konstatirano da je želja plebiscitarna u Šibenik je upućen službeni zahtjev da se odmah pristupi izgradnji škole kako bi kaprijska djeca mogla nastavu na svom otoku pohađati već iduće jeseni.
Kaprije je voljno državi darovati kuću na otoku koja je dovoljno prostrana da bi se mogla preurediti i osposobiti kao škola. Imućniji Kaprijani izjavili su da će izgradnju škole pomoći novčanim prilozima, a siromašniji da će besplatno raditi i obaviti sve potrebne poslove da bi škola proradila. Trenutno je na Kapriju više od stotinu djece od kojih tek poneko ide u školu.
Kaprije, kolovoz 1896.

EPILOG: Žitelji Kaprija ponovno su u kolovozu 1926. godine zahtijevali da se na njihovom otoku izgradi škola ističući kao argument da imaju više od 120 djece školskog uzrasta. Škola na Kapriju ni tada nije izgrađena. Novih zahtjeva za gradnju škole na Kapriju od 1926. godine do danas nije bilo. 

Iz kategorije: Spomenar