Datum objave: 19. Lipanj 2021

NA DANAŠNJI DAN / 19. lipnja 1991. godine osnovana je 113. šibenska brigada Hrvatske vojske. Ratni je put započela pobjedom nad velikosrpskim agresorom u bitci za Šibenik.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Odlukom Ministarstva obrane Republike Hrvatske na današnji dan 19. lipnja 1991. godine osnovana je 113. šibenska brigada Zbora narodne garde odnosno. Njen prvi zapovjednik bio je Ante Ljubičić, a kada je započela svoj ratni put pobjedom nad velikosrpskim agresorom u rujnu 1991. godine na njenom je čelu bio zapovjednik Mate Viduka. Okosnicu brigade u trenutku kada je osnovana činili su dragovoljci iz pričuvnog sastava policije koje je okupila, naoružala i obučila šibenska Policijska uprava, dragovoljci, pripadnici teritorijalne obrane te prvi hrvatski mobilizirani vojnici. TO Šibenik i dragovoljci šibenskoga kraja u sklopu Policijske uprave Šibenik.
Brigada je stekla status legendarne zahvaljujući uspješnim bitkama koje je vodila za slobodu i neovisnost Hrvatske te posebno zbog hrabrosti svojih pripadnika. Nakon pobjede nad agresorom u obrani Šibenika, jednoj od prvih i najvećih pobjeda hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu sudjelovala je u svim značajnijim operacijama Hrvatske vojske. U Domovinskom ratu poginulo je 72 njena pripadnika, a više od 400 bilo je ranjeno. Kroz brigadu je od osnutka prošlo oko 8000 vojnika, dočasnika i časnika te oko 18 000 ročnih vojnika. Brigada je prestala postojati 15. travnja 2000. godine

Iz kategorije: Spomenar