Datum objave: 17. Lipanj 2021

SPOMENAR - PARTIZANI / Tko su šibenski partizani iz 1926. godine? To su bili Šibenčani koji su u svojim strankama za novac i privilegije djelovali u korist drugih stranaka.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Priča o tomu kako su u Šibeniku izbori provedeni 1926. godine dospjeli na sud naišla je na živu raspravu zbog toga što podnositelji tužbe, stranke HSS i SDS koriste izraz istaknuti šibenski partizani kako bi jasno rekli tko su nepoželjni članovi biračkih odbora.
Po inerciji mnogi čitatelji te gotovo stoljeće stare (ali i danas aktualne!) vijesti po inerciji su razmišljali partizani = antifašisti, dakle = komunisti.
No, nije to ta priča. Naime izraz partizani puno je stariji, a značenje koje ima u hrvatskoj stvarnosti dobio je tek u novije vrijeme, odnosno u Drugom svjetskom ratu. Dakle partizani nisu (samo) antifašisti koji su se u Drugom svjetskom ratu predvođeni (uglavnom) komunistima borili protiv okupatora, talijanskih fašista i njemačkih nacista u Italiji, Rusiji, Ukrajini, Grčkoj, Albaniji i na prostorima bivše Jugoslavije, napose Hrvatske.

Imenica partizani ima korijene u srednjem vijeku, a potječe od francuske riječi partisans odnosno talijanskog partigiano. Partisans odnosno partigiano bili su to najamni vojnici koji su se borili za stranu koja više plaća. U 18. stoljeću izraz partizani koristio se za imenovanje neregularnih postrojbi koje su se borile u dubini neprijateljevog teritorija. Izraz je francuski car Napoleon u pohodu na Rusiju koristio za ruske domoljube koji su se protiv Francuza borili u njihovoj pozadini koristeći oteto oružje. Oxford Dictionary, izraz partizani tumači kao fanatične zagovornike neke političke ideje.

U Hrvatskoj su prije Drugog svjetskog rata riječi partizan, partizani, partizanstvo i partizanština imale pogrdno značenje u smislu strančarenja, političkog nepoštenja, politikanstva, političke dvoličnosti (danas se takve u Zagrebu primjerice, naziva žetončićima). Dakle, i u Šibeniku je riječ partizani u obračunima nakon izbora 1926. godine bila negativan (uvredljivi) izrazi za političke konvertite.  HSS i SDS u svojoj tužbi protiv Izbornog povjerenstva koriste posuđenicu partizani  za Šibenčane koji su formalno pripadnici jedne stranke, a potajno unutar nje djeluju u korist i za interese druge (protivničke) stranke ili to čini za novac, privilegije i druge osobne dobitke.

Sudeći po nekim aktualnostima sa šibenske političke scene čini se da takvim partizana ima i danas i da su vrlo aktivni.

Iz kategorije: Spomenar