Datum objave: 17. Lipanj 2021

SPOMENAR / Izbori u Šibeniku biti će možda poništeni zbog sumnje u izbornu prijevaru i imenovanje istaknutih šibenskih partizana (!?) u biračke odbore.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

S golemim zanimanjem, ali s različitih pozicija zbog nepremostivih razlika u mišljenjima, Šibenčani prate raspravu na Okužnom sudu čiji bi rasplet mogao dovesti do poništavanja izbora i raspisivanja novih. Sudsko vijeće razmatra tužbu HSS-a i SDS-a protiv šibenskog Izbornog povjerenstva koju su te stranke podnijele zbog sumnje u izbornu prijevaru zbog načina imenovanja članova biračkih odbora.
HSS i SDS tražili su uoči priprema za održavanje izbora da Izborno povjerenstvo u biračke odbore ne imenuje samo iz redova HSS-a i drugih stranaka nego i osobe iz jugoslavenskih stranaka odnosno „istaknute pravnike ili one koji ne pripadaju ni jednoj stranci, a ako to ne ide onda da berem u odbore ne imenuje istaknute partizane”.
Stranački blok HSS-SDS te je zahtjeve iznio nemajući vjere da će izbori biti provedeni ispravno i po zakonu. Na sudu su se članovi Izbornog povjerenstva branili da je upravo HSS i SDS radili nepravilno. Objasnili su da su SDS i HSS nagovarali šibenske težake da razbiju glasačke kutije i prospu glasačke kuglice ako vide da njihovom bloku ne ide dobro i da bi mogao izbore izgubiti. Budući da je te tvrdnje moguće dokumentirati, Izborno povjerenstvo je podnijelo kontra tužbu protiv HSS-a i SDS-a te podnijelo popis svjedoka. Na to je blok HSS-SDS predao svoju listu svjedoka, ali je sud obje dobio. Rasprava je potom odgođena zato što na sud nisu došli pozvani svjedoci, a nova je zakazana tek za 14. kolovoza.
Šibenčani koji su nahrupili u sudnicu u prekomjernom broju bili su vidno nezadovoljni odlukom suda. Razišli su se još više podijeljeni oko pitanja jesu li izbori valjani ili nisu, odnosno ako postoji sumnja da nisu valjani može li sadašnja uprava  obnašati vlast? Sloge je bilo samo u mišljenju da bi izbore trebalo ponoviti, ali da Izborno povjerenstvo ne imenuje biračeke odbore nego da glasanje nadziru policijski službenici te da u biračke odbore zaista nije trebalo imenovati istaknute šibenske partizane.

Šibenik 17. lipnja 1926.

Iz kategorije: Spomenar