Sidebar Menu

Datum objave: 13. Lipanj 2021

NA DANAŠNJI DAN / Šibenik je 13. lipnja 1921. godine proslavio odlazak talijanskog okupatora i svečano dočekao – vojsku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 13. lipnja 1921. godine Šibenik je velebnom svečanošću proslavio odlazak talijanske okupacijske vojske i vlasti i dočekao vojsku Kraljevine Srba, Hrvatska i Slovenaca. Dan ranije Šibenik je službeno prestao pripadati Italiji, a dolazak vojske Kraljevine SHS (uskoro Kraljevine Jugoslavije) dočekao je kao oslobođenje. Na današnji dan za Šibenik je na svojevrstan način završio i Prvi svjetski rat. Naime Kraljevina Italija je odmah nakon primirja, koje je 3. studenog 1918. sklopila s tada još postojećom Austro-Ugarskom, nastupajući kao saveznička vojska Antante, okupirala je čitavu Istru, a do kraja studenog i Dalmaciju. Šibenčani su oslobođenje svoga grada 13. lipnja proslavili pod parolom "Napokon braćo" koja je bila ispisana na golemom slavoluku na Poljani. Te riječi, zabilježili su kroničari „izrekao je svaki Šibenčanin kad se pročula vijest, da Talijani imaju ostaviti taj stari hrvatski grad i da će on nakon stoljeća i stoljeća tuđe vladavine, veneacijanske, francuske, ugarske, austrijske i talijanske, konačno doći pod vlast naroda, koji u njemu živi". Međutim ushit zbog konačnog odlaska talijanskog okupatora bio je kratka daha jer Šibenik se našao u novoj državnoj tvorevini koja je imala oprečno drukčije vizije budućnosti i statusa Hrvatske, a samim tim i Šibenika.

 

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.