Sidebar Menu

Datum objave: 11. Lipanj 2021

SPOMENAR / Poduzetni krapanjski spužvari dobili pohvale za poslovnost i poduzetnost. Na splitskoj pijaci po odličnim cijenama rasprodali amfore iz 2. i 3. vijeka.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Krapanjski spužvari nisu samo najbolji ronioci na Jadranskom moru. Njih krasi poduzetnost i poslovna spretnost pa bi kukavnim poduzetnicima Dalmacije koji slabo rade i još slabije zarađuju dok čekaju da netko drugi za njih nešto napravi, trebala biti uzor. Krapljani su samo tri dana nakon što su u kanalu između otoka Čivova i Šolte na dubini od 40 metara pri lovu na spužve pronašli najprije 14, a onda još 11 amfora iz 1. i 2. stoljeća. Iznijeli su ih iz dubine mora i ne gubeći vrijeme donijeli u Split te još istoga dana gotovo sve prodali po zgodnim cijenama. Najbolji kupci bili su Splićani koji amforama žele ukrasiti svoje kuće tako da dobiju na profinjenosti izgleda, a sebi priskrbe status prosvijećenih ljudi koji znaju cijeniti povijesne vrijednosti. Nekoliko amfora kupili su i vlasnici splitskih hotela te jedan ugostitelj koji je Krapljane nagradio dodatnim honorarom kada su ga uputili da kupi  nimalo oštećenu amforu izuzetne ljepote. Kupcima koji su zakasnili i nisu više imali što kupiti Krapljani su obećali da će ih se sjetiti kada drugom zgodom nađu potopljeno staro brodovlje, a pozvali su ih i da, ako im je baš stalo da kupe amfore, dođu k njima na Krapanj gdje po kućama ima lijepih komada koje ne treba sušiti i čistiti.

Split 11. lipnja 1936.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.