Datum objave: 29. Travanj 2021

POGLED U PROŠLOST / Mladi parovi u Šibeniku tužili sudu gradske službe jer su ih uhodili po parkićima i ometali ljubovanje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ljubovanje po parkićima stari je "šibenski sport". Ima toga i danas, ali su zaljubljeni ipak zaštićeniji od vojarestva gradskoh slućbi kakvom su bili izloženi početkomj 20. stoljeća pa je bilo i slučajeva koji su završili na sudu. Novi broj internetskog časopisa Volim Šibenik donosi priču o tome.

– Teško je ljubovati kad zaljubljeni nema ugodnog položaja da se od očiju skloni i svoju ljubu poljubi. Nemaš kuću, nemaš sobu, u hotel ne možeš, pa gdje ćeš nego u perivoj. Tamo je lišće gusto i ima mraka, a i po danu se nađe malo skrovita mjesta da si zaljubljeni daju malo duši na volju – govorio je M.I. pred neraspravnim vijećem Okružnog suda u Šibeniku u ime 12 nevjenčanih parova zbliženih zajedničkom željom da podignu tužbu protiv gradskih stražara koji ih slijede, noću uhode i osvjetljavaju lampadinama da bi mogli gledati što rade, a pri tomu se smiju, svašta govore i nepristojno komentiraju nožice u djevojaka i nespretnost u mladića te općenito izgled, ophođenje i uzdah šaputanja zaljubljenika. Osjećajući se oštećenima i obespravljenima zaljubljeni su parovi uzeli zajedničkog odvjetnika koji treba podići tužbu protiv gradskih stražara masturbanata zbog uznemiravanja privatnosti i banditizma voajerstva.

– A di ćemo časni suče? Okolo kamen, pantagane, straj nas je zmija ljutica. Divojke se ustrave i odrvene. A di ćemo neg u perivoj. Ma je usrid grada, ali tu se ljubav u gustoći lišća i pitomu mraku najsigurnijom osjeća. A i ljubav je tu najslađa onako pod nebom. Teško je inače ljubovati kad nemaš sobu – kazuje oštećeni A.B. pozvan svjedočiti pred sudskim vijećem.
– Dobro. A zašto se žalite na gradske redare – pita sudac.
– U perivoju je gusto lišće i mrak, ali dođu ti redari s lampadinama pa svijetle da bolje vide.

Više na Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar