Sidebar Menu

Datum objave: 09. Travanj 2021

NA DANAŠNJI DAN 9.41991. / Košarkašice "Elemesa" postale prvakinje države. Šibenik kliče: Prvenstvo je naše! Živjela mrtva Jugoslavija!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 9. travnja 1991. godine košarkašice šibenskog "Elemesa" u trećoj utakmici finala doigravanja Prvenstva Jugoslavije pobijedile su beogradsku "Crvenu zvezdu" i osvojle titulu prvakinja Jugoslavije. Bila je to posljednja titula osvojena u državi koja u travnju 1991. godine gotovo više nije ni postojala. Nakon veličanstvene pobjede svojih košarkašica Šibenik je klica: –Prvenstvo je naše! Živjela mrtva Jugoslavija!, a došlo je i do izlijeva gnjeva prema Jugoslaviji, Srbiji i Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Šibenčani su kamenovali Dom JNA i razbili izloge nekoliko srbijanskih poduzeća, proslava pobjede pretvorila se u protujugoslavenske demonstracije.

U toj trećoj utakmici finala doigravanja Prvenstva Jugoslavije u košarci za žene košarkašice "Elemesa" pobijedile su beogradsku "Crvenu zvezdu", klub koji je do tada 24 puta bio prvak države. Bio je to velebni trijumf šibenskog sporta i žudno željena satisfakcija za nepravedno oduzetu titulu prvaka Jugoslavije košarkašima "Šibenke" 9. travnja 1983. godine.  Košarkašice "Elemesa" pod dirigentskom palicom trenera Miodraga Veskovića, predvođene Danijelom Ilić i tada, uz Raziju Mujanović, najboljom košarkašicom Jugoslavije Danirom Nakić (postigla je 55 koševa u tri finalne utakmice), pobijedile su Zvezdu i ostvarile jedan od najvećih, ako ne i najveći uspeh šibenskog klupskog sporta.

Elemes – Crvena zvezda 91:78 (52:38) Šibenik, gledatelja: 3000. Suci: Rems (Ljubljana) i Vuković (Novi Sad).
ELEMES: Ilić 16, Baranović 3, Nakić 24, Crvak, Longin 22, Bulat, Gulin 2, Lončar 5, Lelas 19, Čipčić. (Predsjednik kluba: Goran Šarić, dopredsjednik: Nikša Lovrić, tajnik: Čedomir Perković, trener: Miodrag Vesković, pomoćni trener: Dražen Brajković
CRVENA ZVEZDA: Arbutina 19, Džolić, Vild 14, Krivić 5, Matijević 8, Bogojević, Bjedov 23, Stošić, Kostić 5, Kalić 4.

Sve o ovoj povijesnoj utakmici i pobjedi "Elemesa" možete pročitati u novom broju časopisa "Volim Šibenik" koji donosi i niz do sada neobjavljenih fotografija i podatak o tom povijesnom sportskom događaju.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.