Datum objave: 02. Travanj 2021

SPOMENAR / Među graditeljima pruge Brčko Banovići 1946. godine bilo je šest djevojaka s Plišca: Milka, Milena, Vilma, Dragomila, Vinkica i Ruža

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šest djevojaka s Plišca, Milka Zlatović, Milena Grubišić, Vilma Jušić, Dragomila Kovak, Vinkica Šimulić i Ruža Radetić, bile su prve šibenske sudionice izgradnje pruge Brčko - Banovići početkom travnja 1946. godine. One su ujedno bile i prve šibenske brigadirke tj. prve Šibenčanke koje su sudjelovale na dobrovoljnim radnim akcijama izvan Šibenika, koje su bile organizirane na uklanjanju ratnih šteta i izgradnji u Drugom svjetskom ratu uništene prometne infrastrukture na prostoru bivše Jugoslavije. Od Šibenika do Brčkog putovale su vlakom tri dana, a na gradilištu sedme dionice ostale su puna dva mjeseca.
Dvadeset godina kasnije, sjećajući se tih dana, uglas su izjavile da su im to bili najljepši dani u životu

Željeznička pruga Brčko – Banovići  duga 92 kilometara izgrađena je dobrovoljnim radom omladine tadašnje Jugoslavije. Bila je to prva omladinska radna akcija, a na njoj je sudjelovalo 62 268 djevojaka i mladića omladinaca iz Jugoslavije i više od 1000 iz inozemstva. Tijekom izgradnje pruge iskopano je 1 361 680 prostornih metara zemlje i 134 460 prostornih metara kamena. Bez pomoći strojeva iskopšano je 667 metara tunela i 22 mosta ukupne dužine 455 m. Prvi vlak ovom prugom prošao je 7. studenog 1946. godine. Književnik Miroslav Krleža kaza je:
Nije pruga Brčko - Banovići sigurno nije prva pruga na svijetu, ali je prva koju su izgradila djeca.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3