Datum objave: 31. Ožujak 2021

SPOMENAR / Šibenčani se masovno cijepe. Kažu: – Dosta nam je umiranja! Uvedeni su dodatni terenski timovi za cijepljenje. Cjepivo nije 100 posto sigurno, ali nitko ne prigovara.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stanovnici Općine Šibenik masovno se cijepe, a zdravstvene službe pokrenule su dodatne terenske timove kako bi se u što kraćem vremenu cijepilo što više ljudi. Na pitanje zašto se cijepe, Šibenčani koji disciplinirano čekaju svoj red da prime cjepivo kažu: – Dosta nam je umiranja! To zlo treba zaustaviti jednom zauvijek.
Bilo je to u ožujku 1978. godine kada je na području tadašnje Općine Šibenik provedeno masovno cijepljenje stanovništva protiv tuberkuloze. Stanovništvo je bilo informirano da cjepivo nije 100 posto pouzdano i učinkovito, ali da ne postoji ni drugi ni bolji način. Usprkos tome odaziv na cijepljenje je bio gotovo apsolutan, a učinak je bio iznad očekivanja jer je tuberkuloza na šibenskom području uspješno suzbijena, a broj smrtnih slučajeva zbog te zarazne bolesti drastično je smanjen pa se danas, iako tuberkuloza još nije iskorijenjena, ta bolest gotovo više i ne spominje kao životna ugroza.

Borbe protiv tuberkuloze traje 1882. godine kada je Robert Koch otkrio uzročnika te smrtonosne bolesti, a nije okončana ni danas. Istina obuzdana je nije iskorijenjena, a još ne postoji 100 posto učinkovito cjepivo.
Cijepljenje protiv tuberkuloze kao preventivna mjera (obavlja se u rodilištu) ili najkasnije do navršene godine života, štiti djecu od ozbiljnih oblika tuberkuloze (meningitisa i milijarne tuberkuloze), dok je zaštita od plućnog oblika bolesti oko 50 posto.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, “Global TB Report 2017”, procjenjuje se da je u sklopu globalne borbe protiv tuberkuloze u razdoblju od 2000. do 2016. smrtnost od tuberkuloze smanjena za 37 posto te je spašeno 53 milijuna života. Procjenjuje se da je u 2016. godini u svijetu bilo 10,4 milijuna oboljelih, od kojih su jedan milijun bila djeca. Iste je godine od tuberkuloze umrlo 1,8 milijuna osoba, među kojima 250 000 djece.

U 2016. godini je u Hrvatskoj je zabilježeno 454 novoboljelih od tuberkuloze, od kojih je 30 završilo smrtnim ishodom. Najveći udio ukupno oboljelih čine osobe starije od 70 godina (23,4  posto), dok među djecom predškolske i rane školske dobi (mlađi od 10 godina) nije bilo oboljelih.


--------------------------------------------------------- 

Tuberkuloza (skraćeno: TBC) ili sušica je česta i u mnogim slučajevima smrtonosna zarazna bolest. Zahvaća pluća, no može zahvatiti i druge dijelove tijela. Stručnjaci smatraju da je i danas trećina svjetskog stanovništva zaražena bacilom tuberkuloze i da svake sekunde dolazi do novog slučaja infekcije. Procjenjuje se da je 2007. širom svijeta bilo 3,7 milijuna aktivnih slučajeva bolesti, a 2010. godine zabilježeno je 8,8 milijuna novih slučajeva, te 1,5 milijuna tuberkulozom  povezanih smrtnih slučajeva. Od 2011. godine  jedino postojeće cjepivo je bacil Calmette-Guérin (BCG). BCG je učinkovit kod diseminirane bolesti u djece, no zaštita koju pruža protiv zaraze plućnom TBC je nesigurna. Bez obzira na to, ovo je cjepivo koje se u cijelom svijetu najviše koristi, pa je tako više od 90 posto sve djece na svijetu njime cijepljeno. Otpornost koju ono pruža se nakon otprilike deset godina smanjuje. Trenutno se radi na razvoju novih vrsta cjepiva. Nekoliko potencijalnih cjepiva je trenutno u fazi kliničkih pokusa.  Kako bi se potaknulo nove pronalaske, istraživači i političari promiču nove ekonomske modele za razvoj cjepiva, uključujući nagrade, porezne olakšice i ugovore o osiguranju tržišta.

Iz kategorije: Spomenar