Datum objave: 18. Prosinac 2020

SPOMENAR / Šibenska top lista 1965.: 1.Slavko Perović, 2.Himnzo Polovina, 3.Diego Varagić, 4.Matt Collins, 5.Duet Sarievski - Ilieva, 6.The "Beatles", 7.Tony Dalara

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema podacima iz prodavaonice gramofonskih Najpopularniji pjevači i grupe 1965. godine bili su Slavko Perović, Himzo Polovina, Diego Varagić, Matt Collins (Karlo Metikoš), Duet Sarievski - Ilieva, The "Beatles" i Tony Dalara.
Najprodavanija ploča 1965. godine bila je singlica s pjesmom "Pjesma majci" Slavka Perovića. Perovićeva ploča prodana je u većem broju primjeraka nego što su zbirno prodali ostalih pet najpopularnijih.
Na drugom mjestu najprodavanija je bila ploča Diega Varagića s pjesmicom "Dominike", a na trećem "S onu stranu Plive", Himze Polovine. Na četvrtom je mjestu s tek nekoliko primjeraka manje bila ploča "Peggy sue" Matt Collinsa i "Crvenih koralja".


Collinsu za petama bili su Makedonci, Duo Sarievski - Ilieva s pjesmom "Tuđinata pusta da ostane", šesto i sedmo mjesto zauzeli su The "Beatlesi" i Tony Dalara s pjesmama "Love Me Do" i "Bambina Bambina".
Prema riječima prodavača ploča Tonyja Dalare s pjesmom "Bambina Bambina" najčešće je kupovana za poklon. Kupovali su je šibenski mladići i poklanjali svojim djevojkama. Perović je ploču "Pjesma majci" izdao 1963. godine, ali je ona zbog nevjerojatne popularnosti u tadašnjoj Jugoslaviji i potražnje bila ponovno čak dva puta dostiskivana 1964. i 1965. godine.
Perović je tih godina bio jedan od najpopularnijih izvođača. Bio je kralj jugoslavenske verzije meksikanske glazbe. Uz "Pjesmu majsci" na vrhovima top lista imao je u to vrijeme megahitove "Čaša gorkih suza" i "Ja prodajem crne oči". Osim po interpretacijama meksikankih pjesama Perović je odlično pjevao i dalmatinske pjesme. Njegov dalmatinske pjesma "Lipa bjnodina", "Dosta je novitadi" i "Razbit ću ferale" čak su bile i prilično prilično veliki hitovi.
Kako su tada kotirali najbolji šibenski pjevači Vice, Mišo i Arsen? Na žalost tih podataka nema. MišoKovač je godinu dana ranije objavio tek svoju prvu ploču s pjesmama "Ne mogu prestati da te volim" i "Ti si bila dio svijeta" na B strani i još nije postao zvijezda, ali Arsen Dedić je tada imao čak dvije fenomenalne pjesme na dvije singl ploče: "Moderato Cantabile" i "Okus soli", a Vice nakon hita "Mirno teku rijeke" iz 1959. godine i moćne pjesme "Ciganska noć" iz 1960. godine, tada i nije imao neku osobito uspješnu pjesmu.

Dakle, apsolutni šibenski hit 1965. godine bila je "Pjesma majci" Slavka Perovića. Evo kako je je zvučala:

Video

Iz kategorije: Spomenar