Datum objave: 11. Prosinac 2020

SPOMENAR / Šibenik posljednjih dana 1970. godine. Tko je mogao pomisliti da će i blagdanska gužva postati slatka nostalgija?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ove godine zbog korone i epidemioloških mjera neće biti vreve i gužvi uoči blagdana. Ljutilo nas je i živciralo to fino predblagdansko ludilo, a sada nam fali. Korona nam je ukrala Božić i Novu godinu. Advent je bolje ne spominjati. Tko je uopće mogao pomisliti da će čak i predblagdanske gužve postati slatka nostalgija?
A gužvi uoči Nove godine bilo je u Šibeniku i prije rehabilitacije Božića i transformacije Adventa iz svetosti u mega konzum. U vremenima prije demokratskih promjena kada se slavila samo Nova godina bilo je manje više isto. Evo, primjerice, kako je izgledao Šibenik posljednjih dana 1970. godine. Bilo je to 10 godina prije izgradnje Robne kuće "Šibenka" kada su glavna trgovišta još bila Stari pazar i današnja Ulica kralja Zvonimira. Parkiranje vozila nije se naplaćivalo, a o pojmu uređenja tzv. prometa u mirovanju nije se previše razmišljalo. I tada (a slično je bilo i u novija vremena prije korone) popuštala je stega pa tadašnja prometna milicija nije trenirala strogoću na vozačima.


Fotografije: Arhiv časopisa "Volim Šibenik", mOK d.o.o.

Iz kategorije: Spomenar