Datum objave: 02. Rujan 2020

EVERGREEN / Šibenčani peticijom traže zabranu tiramola nakon nekažnjenog incidenta s neopranim dječjim pelenama u Zagrebačkoj ulici

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Revoltirani odbijanjem šibenske gradske uprave da pokrene prekršajni postupak protiv M. S. iz Zagrebačke ulice koja je na tiramolu objesila neoprane dječje pelene i zasula prolaznike izmetom, Šibenčani su peticijom ustali protiv prakse sušenja rublja na konopima rastegnutim preko ulice i uzduž pročelja kuća u uskim ulicama. Peticiju potpisuju i Šibenčani koji nisu bili poškropljeni izmetom u Zagrebačkoj ulici zbog šireg sagledavanja tog problema. Naime već dugo postoji nezadovoljstvo ćudorednog šibenskog puka koji se grozi i zgraža zbog javnog izlaganja donjeg rublja osobito ženskog na tiramolama. Takve prizore smatra se nemoralnima i degutantnima, a upozoreno je i na štetnost izlaganja intimne odjeće pogledima turista osobito stranaca koji nisu navikli na takvo nepoštivanje elementarne uljuđenosti i izostanka bilo kakve stidnosti.
U peticiji protiv javnog sušenja rublja preko i uzduž ulice naglašava se da su to "aluzivni prizori koji izazivaju gađenje" te zahtijeva da se "takva praksa bez milosti iskorijeni".
Zasipanje prolaznika izmetom iz neopranih pelena u gradskim kuloarima ne smatra se izoliranim incidentom, nego se misli da to uopće nije bilo slučajno i da je neoprana pelena preko ulice obješena namjerno i da je izmet bio ciljano namješten određenoj osobi, ali je M. S. promašila pa su stradali nevini.

Šibenik, 1930.

Foto: Coolinarika.comMiraLi  

Iz kategorije: Spomenar