Datum objave: 29. Srpanj 2020

GASTROBRENDOVI NA JADRIJI / Od bosanskih specijaliteta i čuvenog ćevabdžije do Rušijevih krafna

Diana Ferić
Diana Ferić
Rušijeve krafne  već su desetljećima glavni gastrobrend šibenskog gradskog kupališta Jadrija. Rijetki su oni koji borave na Jadriji, a ne uživaju u njima. Kult sljedbenika tzv. Rušijeve krafne polako se počeo stvarati davne 1974. godine kada je obitelj Ramadani prvi put stigla na Jadriju. "Planirali smo ostati jednu ili dvije godine, ali nam se svidjelo. Svaka iduća godina bila je bolja od prethodne i tako smo ovdje bacili sidro i ostali",  kako je novinarima kazao Neim Ramadani, vlasnik ugostiteljskog objekta koji je proslavila samo naizgled obična krafna.
Kultno mjesto kupačima je dugo bio i Rivijerin derutni restoran s domaćom spisom, ali znate li da su krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća glavni gastrobrendovi na Jadriji bili bosanski specijaliteti? 
 
 
 
Restauracija na kupalištu "Jadrija" nudila je ćevapčiće, ražnjiće, đulbastije i ostale bosanske specijalitete sa žara koje je pripremao školovani ćevabdžija iz Sarajeva
Taj je majstor uz ćevapčiće servirao kruh i kapula, a uz ražnjiće leši krumpir s lukom. Uz bosanska jela sa žara na Jadriji se točilo "Sarajevsko pivo". 
Jadrijski ćevabdžija hvalio se da je učenik "svjetski gurmanskog ćevabdžije Avde iz Sarajeva“ koji je bio prava senzacija u Splitu jer „građanstvu nije poslužuje samo ćevapčiće, ražnjiće i đulbastije nego k tome i čuveni srpski burek, bosanski lonac, slovenske krezle te još i džigerice, srce, bubrege i slezenu pečene na žaru, a dičio se zeljanicom i osmanlijskim terbijetom (pristojnim, uljudnim ponašanjem op. a.) Tvrdio je daje sve bilo toliko dobar da Splićani uz njegova jela ne piju pivo nego viško i šibensko vino". 
Iz kategorije: Spomenar