Datum objave: 07. Srpanj 2020

JUBILARCI / Ploveći hotel s 1000 apartmana vrijedan 140 milijuna eura bio je šibenski turistički i poduzetnički top projekt prije samo 20 godina.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Golemi flotel, ploveći hotel s 1000 apartmana na 10 katova, visok 50,8 metara iznad vode, promjera 146 metara vrijedan 140 000 000 eura bio je najveći šibenski poduzetnički i hrvatski turistički projekt 2000. godine.  Namjeravale su ga izgraditi njemačka firma "Atoll" i firma "Flotel 2000" iz Šibenika, a najveći dio sezone trebao je boraviti u šibenskom arhipelagu i Kornatima.
"Atoll" i "Flotel 2000" radili su na razvoju tog projekta četiri godine no 2000. godine kada je trebala početi njegova realizacija nisu dobili očekivanu potporu premijera Ivice Račana i ministra gospodarstva Slavka Linića.

                                                                                                                                                                                 

-Žao nam je zbog šutnje državnih dužnosnika, a još više zbog neshvatljive šutnje dužnosnika Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije, - poručivali su šibenskoj javnosti iz firme "Atoll" te ukazivali da da su u Hrvatsku željeli ulagati odmah nakon vojno - redarstvene oslobodilačke akcije "Oluja" kada su Hrvatsku drugi smatrali previše nesigurnom. Te dvije firme i njihovi partneri bile su, prema vlastitim riječima, spremne u ugradnju plovećeg hotela kojega je konstruirao, dizajnirao i upisao u međunarodni registar brodova njemački inženjer Waki Zoellner, uložiti 140 milijuna eura, uposliti hrvatska brodogradilišta, na flotelu izravno zaposliti gotovo 1000 radnika, sudjelovati u turističkoj afirmaciji Hrvatske te postati sudionik projekta povratka života i razvitka hrvatskih otoka pri čemu Hrvatska ne bi trebala potrošiti ni jednu kunu!
-Zanimljivo je da se Hrvatska divi plovećim hotelima koji su ovoga ljeta dolazili do Dubrovnika, - kažu u "Flotelu 2000", - a ne očituje se o jednom projektu koji je ekološki i u pogledu sigurnosti plovidbe morem daleko napredniji i bolji, a k tome je i u funkciji razvitka otoka dakle u funkciji jedne od kapitalnih zadaća hrvatske državne politike.

Visina: 50,8 metara iznad vode
Promjer: 146 metara
Broj apartmana: 1000
Sadržaji:  heliodrom, marinu, bazeni, restorani, trgovine, fitnes centri, saloni za masažu, bar, kockarnicu, ambulanta
Ukupna korisna površina: 72 817 četvornih metara.
Težina: 13 500 tona
Dubina gaza: 1,2 metra.
Kapacitet:  2200 putnika
Posada: 50 mornara
Osoblje: 900 sobara, kuhara, konobara, animatora, recepcionara i pomoćnog osoblja Najveća brzina: 12 čvorova
Ostalo: energetski neovisan zahvaljujući vlastitom sustavu iskorištavanja energije sunca i vjetra, proizvodnja pitke vode desalinizacijom morske vode, napredni sustav zbrinjavanja fekalnih i otpadnih voda, satelitsko navođenje, prilazni putovi i veza s kopnom - nepotrebni.   

Iz kategorije: Spomenar