Sidebar Menu

Datum objave: 03. Lipanj 2020

EVO DA OVO NISTE ZNALI / Najpoznatiji svjetski akrobat Arturo Strohschneider u Šibeniku je 1930. godine hodao po žici razapetoj između hotela Krka i crkve sv. Frane

Diana Ferić
Diana Ferić

Najpoznatiji i najpopularniji svjetski akrobat i ekvibrilist, car visina i kralj ravnoteže Arturo Strohschneider, 1930. godine svoju je vještinu prikazao i Šibenčanima. Hodao je po žici razapetoj između hotela Krka i crkve sv. Frane iznad donjeg dijela đardina, spomenika Nikole Tommasea i nepregledne gomile koja je u grobnoj tišini pratila svaki njegov korak. Nikada prije, a koliko se zna, ni poslije Artura Strohschneidera u Šibeniku nitko ništa slično nije izveo.

Nekoliko dana ranije Arturo je gostovao u Splitu. Hodao je iznad Marmontove ulice po žici razapetoj između krovova hotela Bellevue i Narodne banke. Ali Šibenčani su i bez vijesti iz Splita znali kakav ih spektakl čeka jer je glas o Strohschneideru i njegovoj opasnoj vještini već odavno dopro do njih. Ta, taj je akrobat prije dolaska u Šibenik već gotovo 30 godina, kao nenadmašni hodač po žici, trijumfirao u Buenos Airesu, New Yorku, Lisabonu, Madridu, Berlinu, Parizu, Londonu, Beču, Petersburgu...

Njegov dolazak u Šibenik bio je, bez dvojbe, apsolutna senzacija pa čudi što o nastupu gospodara visina nema više tragova. Postoji tek jedna fotografija koju je pronašao i sačuvao povjesničar i arheolog Joško Zaninović. Pisanih tragova nema, osim jednog papira s netočno napisanim Strohschneiderovim prezimenom i pogrešnom bilješkom da je u Šibeniku bio 1929. godine.

Više na Volim Šibenik

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.