Sidebar Menu

Datum objave: 20. Svi 2020

SPOMENAR / Zaboravljeni dani kada se išlo u rezervu i ništa nas nije smjelo iznenaditi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas se rezerva zove pričuva, a mlađi naraštaji rođeni u osivit demokracije uopće ne bi znali o čemu je riječ kada bi im netko kazao da mora ići u rezervu da bi se uklopio u  moto živimo kao da će 100 godina biti mir, a pripremajmo se kao da će sutra biti rat. U godinama prije Domovinskog rata i raspada Jugoslavije manje više svi građani i mnoge građanke imali su rasporede u rezervnim (pričuvnim) postrojbama JNA, TO (teritorijalne obrane) i CZ (civilne zaštite). Biti pozvan u rezervu, a u pravilu je to značilo na vojnu vježbu, bila je prilična gnjavaža i nepotrebni napor, iako se ne može poreći da je bilo i pojedinaca koji su uživali u tome. Uglavnom bili su to mrski, naporni uniformirani izleti na kojima se uvježbavalo rukovanje oružjem, zaštita u slučaju kemijskog ili biološkog rata, spašavanje unesrećenih u slučaju potresa i postupci u slučaju elementarnih nepogoda. Odbaci li se ideologija i militantni kontekst ta znanja i vještine uopće nisu bili suvišni.

Naravno kako je socijalizam bio paranoičan i kako su odasvuda vrebali agenti stranih sila, i odlazak u rezervu bio je obavijen velom vojine tane. Malo kome je padalo na pamet u rezervu i na vježbe nositi fotoaparata. Sačuvaj bože. Zvog toga se moglo imati i gadnih neugodnosti. Zato su slike iz rezerve prilična rijetkost. Evo nekoliko zgodnih slika uz rezerve i akcije NNNI (Ništa nas ne smije iznenaditi) snimljenih prije cca 40 godina.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.