Datum objave: 14. Veljača 2020

UZ VALEMTINOVO / Velika šibenska ljubavna priča o Milici i Radi koja je razgalila srca mnogih u Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Za tu se ljubavna koja je razgalila mnoga srca širom Dalmacije saznalo zahvaljujući susjedima koji više nisu mogli izdržati sve te "navale strasti i ljubavne sile" pa su protiv "para čija je ljubav puna mržnje", podnijeli tužbu šibenskom sudu sa željom da ih "riješi zla prežarke ljubavi", a Radu i Milicu "urazumi prije nego se međusobno poubijaju i spale pola grada".

Milicu i Radu pred suca su nakon te prijave priveli gradski redari i žandari na današnji dan 23. svibnja 1934. godine. Sud je odmah konstatirao da Rade i Milica "ne žive zajedno nego da su međusobno zaljubljeni na susjedskom nivou".

Sudac je najprije pitao Milicu zašto je Radi zapalila pojatu, a Milica je odgovorila:
-Zapalila sam mu pojatu zato što ga silno volim i ljubim.
Zatim je sudac pitao Radu zašto je prebio Milicu do krv i iščupao joj toliko kose da je ostala "gotovo pa napola ćelava", a Rade je dogovorio:
-Prebio sam Milicu iz dragosti i moje velike ljubavi, - pa onda dodao, -ali i od straha da me ne ostavi. Batinama sam je obvezao da mi bude vjerna i odana jer je moja ljubav za nju bezdana. 
Sudac je zatim sudskom vijeću ponovio da Milica i Rade ne žive zajedno, da nisu vjenčani, da nemaju izvanbračnu vezu i da nikada u javnosti nisu viđeni zajedno, pa je ponovno pitao Milicu zašto je Radu udarila tupom stranom lašuna u leđa i šakom u oko i "uz sve to još mu krv pustila režući ga nožem po prsima", a Milica je odgovorila:
-To je bilo samo iz ljubavi i ništa više, - a zatim je kazala članovima sudskog vijeća da je ljuta na susjede koji ne razumiju da se oni žarko vole pa su im "natovarili na vrat više puta intervenciju policije koja je došla kao da nema važnija posla".
Sudac je upozorio Milicu da su susjedi zvali policiju kada su vidjeli da Rade "u nju upire samokres i da samo što nije zapucao", a Milica mu je uzvratila da su sve to "gluposti jer samokres ionako nije htjeo da opali".
Sudac se na to ponovno obraća Radi i pita ga zašto je namlatio Milicu mlatom za žito tako da je ostala sva modra?
-Samokres nije mi opalio jerbo nije valjan odprije, a sve ostalo je iz ljubavi jer je u mene ljubav prema Milici žarka i neugasna. Mlatom sam je namlatio kad sam čuo da se govori da se ona sviđa B. Volpinu iz Primoštena. To mi je drzovito kazao Belamarić iz Šibenika. Kada sam to čuo namlatio sam je mlatom i stvar je sada svršena.
Sudac potom pita Milicu:
-Poznaješ li ti tog Volpina iz Primoštena?
-Nikada za njega nisam čula nit sam ga ikad vidila, a ako je Rade mislio da bi tu nešto moglo bit onda mi je drago da me je namlatio jer iz tog vidim da je ljubomoran na mene, a mora znati da ću i ja namlatiti njega ako čujem da nekoja kaže kako se on njoj sviđa.

Sudac je donio odluku da su Rade B. i Milica M. krivi  "za sve ono zašto su ih tužili susjedi", da je "njihova ljubav opasno pogubna po druge i po tuđu imovinu", ali da "imaju pravo voljeti se onako kako im drago ako ne škode drugima".

Na kraju ih je kaznio s po 1200 dinara globe "od koje će biti nepovratno oslobođeni ako se ožene".

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3