Datum objave: 20. Studeni 2019

GLAZBENA NOSTALGIJA:Donosimo 10 hitova koje su Šibenčani rado slušali prije 40 godina,sjećate li ih se?

Diana Ferić
Diana Ferić

Sjećate li  se hitova  od prije 40 godina i koje su pjesme tada bile najpopularnije među Šibenčanina.?Bile su to One way ticket, Do you think a´m sexy?, Hot stuff, Good night tonight, Ja imam curu, Shin kicker, Kupit ću sprej, Moje je otac bio u ratu, Sve ima kraj i Ljetu je mome kraj?

Slušatelji Radio Šibenik i čitatelji Šibenskog lista, 1979. godine u velikoj su anketi birali 10 najboljih pjesama i najvećih hitova. Tijekom glasovanja pjesme koje su dobivale najviše glasova bile su emitirane u emisiji "Pop mozaik" koja je bila emitirana nedjeljom. Konačna lista najboljih pjesama i najvećih hitova 1979 godine glasila je ovako:

1.One way ticket - Eruption

2.Do you think a´m sexy? - Rod Stewart

3.Hot stuff - Donna Sumer

4.Good night tonight - Wings

5.Ja imam curu - Baksuz band

6.Shin kicker - Rory Gallagher

7.Kupit ću sprej - Malo dalje

8.Moje je otac bio u ratu - Prljavo kazalište

9.Sve ima kraj - Dejan Petković

10.Ljetu je mome kraj - Zlatko Pejaković i ansambl Lole

Pjesme One way ticket i Hot stuff, Šibenčanima su bile posebno drage jer su ih rado slušali i u njihovom ritmu plesali čak u slavnom disko klubu Bambi, 1983. godine.

Zanimljiv je visok plasman vrlo dobrog, ali zaboravljenog Baksuz banda u kojem su svirali Ljubo Zeljković, Zoran Viceban, Tomislav Zadro, Zvonko Rogić i Željko Horvat te Šibenčanima dobro poznati glazbenik i umjetnik Igor Hajdarhodžića.

Na šestom mjestu je, vjerovali ili ne, super grupa Malo dalje iz Sinja, čije pjesme više ne egzistiraju ni na svemogućem YouTubeu.

Za razliku od Šibenika, u Hrvatskoj je 1979. godine najveći hit bila pjesma Panonski mornar, Đorđa Balaševića. Na drugom je mjestu bila Ljetu je mome kraj, Zlatka Pejakovića, a trećem Rocka and roll za kućni savet, beogradske Riblje čorbe, na četvrtom je bila pjesma Na Balkanu grupe Smak u kojoj je tada privremeni pjevač bio Dado Topić, a peta je bila Knock on wood, Amii Stewart. Pri dnu ljestvice bile su pjesme Bitanga i princeza, Bijelog dugmeta, Još te volim, Nede Ukraden i Apsolutno tvoj, Mirzinog jata. Oduševljava visok plasman pjesme Dlakavo čudo grupe Suncokret.

Te 1979. godine Ploče su izdali šibenski pjevači Duško Jaramaz (April ima gorke suze), Ivo Pattieara ( s klapom Lučica: U korican stare matrikule), Mišo Kovač je izdao LP Uvijek ima nešto dalje, a Arsen Dedić LP Rimska ploča, a Gabi Novak neprolazni megahit Pamtim samo sretne dane. Najveći glazbeni iskorak 1979. godine napravila je Klapa Šibenik koja je objavila LP Šibenska balada, na kojem je, među ostalim izvrsnim pjesmama, i najljepša šibenska pjesma svih vremena - Šibenska balada.

Ni jedna od pjesama koje su 1979. godine skladali i interpretirali šibenski pjevači i klape nije se našla na listi 10 najpopularnijih pjesama po tadašnjem ukusu Šibenčana.

Iz kategorije: Spomenar