Datum objave: 28. Listopad 2019

Ministarstvo zdravlja prihvatilo šibensku inicijativu da se zabrani proizvodnja nezdrave obuće od gume

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska uprava podržala je zahtjev šibenskih obućara i opančara da se državnim mjerama zaštite i povlasticama podrže proizvođači kožnih opanaka te da se uvede opća zabrana proizvodnje obuće od gume. Šibenski obućari i opančari tvrdili su da je obuća od gume štetna po zdravlje onih koji je nose te da je, osim toga, masovna proizvodnja obuće od gume štetna po nacionalno gospodarstvo. Upozoreno je da se skupa guma uvozi od stranih industrija usprkos tomu što Kraljevina Jugoslavija ima više nego dovoljno prirodne kože da se pokriju sve potrebe naroda.

- Uz sve to, naglasili su šibenski obućari i opančari, guma je mnogo jeftinija od kože te se proizvodnjom od uvozne gume ruši naša domaća proizvodnja kožnih prerađevina.

Predstavka sa zahtjevima da se zaštiti proizvodnja opanaka i zabrani proizvodnja obuće od gume poslana je Ministarstvu narodnog zdravlja Kraljevine Jugoslavije 1935. godine, a ono ju je 1939. godine, četiri godine nakon što je bila zaprimljena, proslijedilo Ministarstvu trgovine koje je najavilo da će odluku donijeti nakon konsultacija sa "zainteresovanim privredničkim ustanovama", ali se nakon toga više nikada nije oglasilo. Uglavnom, opanci su izumrli, a ni gumena obuća nije zaživjela.

Iz kategorije: Spomenar