Datum objave: 16. Svibanj 2017

Željko Vujin i Vesna Restović oslobođeni optužbe da su pogodovali ATP -u i oštetili državu

Diana Ferić
Diana Ferić

Željka Vujina i Vesnu Restović, bivše prve ljude Porezne uprave u Šibeniku Županijski sud u Splitu danas je oslobodio optužbe USKOK-a da su zlorabili položaj i ovlasti sprječavajući ovrhu novca s računa Autotransporta Šibenik te da su tako oštetili državu za oko sedam milijuna kuna.

Podsjetimo, njih dvoje su zbog te optužnice 2014. godine bili uhićeni i potom poslani da se brane sa slobode, a još uvijek su suspendirani s posla i život im protekle tri godine sigurno nije bio lagan. Optužnicom su se Vesna Restović, tada voditeljica ispostave Porezne uprave u Šibeniku te Željko Vujin, kao pročelnik istog Područnog ureda Porezne uprave, teretili za zloupotrebu položaja i ovlasti. Prema USKOK-ovoj optužnici, zajednički su spriječili ovrhu novčanih sredstava s računa firme Autotransport d.d. Šibenik, odnosno otezali s njom. Porezna uprava, Područni ured Šibenik, Ispostava Šibenik, 5. lipnja 2012. godine donijeli su rješenje o ovrsi nad Autotransportom Šibenik zbog naplate poreznog duga od preko 63 milijuna kuna. Međutim, stoji u optužnici, Restović nije potpisala popratni dopis uz taj izvršni dokument te nije poslan na Finu. Vujin je pak službeniku više puta nalagao da pričeka sa slanjem ovrhe na Finu, tvrde s tužiteljstva.

Ovrha je konačno poslana, 8. kolovoza, no do tada su u red prvenstva stigli drugi vjerovnici i naplatili se, ukupno preko šest milijuna kuna. Za taj iznos USKOK tereti dvojac, da su čekanjem oštetili Poreznu. Obrana je cijelo vrijeme dokazivala da je riječ bila od tvrtki od regionalnog i šireg društvenog značaja, koja je prevozila i školsku djecu te da ih poreznici nisu htjeli uništiti..

 

Njima u korist nedavno je na splitskom županijskom sudu svjedoči bivši ministar financija Boris Lalovac. „ Generalno govoreći, bilo je takvih razgovora u kojima smo pokušavali pomoći tvrtkama. Konkretno je kolega Linić savjetovao da se za ATP Šibenik pokuša naći strateški partner. - između ostalog je kazao Lalovac. Na koncu se strateški partner i pojavio, Čazmatrans. Inače, tijekom postupka je ispitana i Nada Čavlović Smiljanec, bivša ravnateljica Porezne uprave (koja se u međuvremenu također našla na meti USKOK-a te je i protiv nje podignuta optužnica), koja je potvrdila da su se održavali kolegiji na kojima se govorilo kako pomoći takvim tvrtkama.

Iz kategorije: MOK