Datum objave: 24. Travanj 2020

JUBILARCI / Četrdeseti rođendan raskrižja Ražine i prvih (još uvijek jedinih) ražinskih semafora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vinko Guberina, predsjednik Skupštine općine Šibenik, pustio je u promet raskrižje Ražine i upalio  prve (još uvijek jedine) ražinske semafore, u sklopu svečanosti otvaranja novih cesta, spomen obilježja i "Iseljeničkih dana Zablaće 80". Bilo je to prije 40 godina. Središnja proslava održana je u Zablaću budući da su i zablaćki iseljenici pomogli pretvaranje zapuštenog i nefunkcionalnog raskrižja u Ražinama u suvremenu prometnicu koja je godinama bila usko grlo prema TLM-u i gradskom groblju Kvanj. Za tadašnje vrijeme bila je to moderno i dobro uređeno raskrižje kojeg se u Šibeniku nazivalo petljom. Službeno raskrižje Ražine bilo je nazivano "južnim vratima Šibenika".
Radovi na raskrižju bili su dovršeni već krajem travnja 1980. godine, ali se s otvaranjem čekalo do srpanjske proslave Dana ustanka naroda Hrvatske.
Prigodom otvaranja raskrižja bilo je najavljeno proširenje nadvožnjaka preko željezničke pruge u Ražinama, još jednog uskog grla koje je zadavalo puno problema tada rastućem TLM-u, ali obećanje nije nikada ispunjeno pa je ražinski nadvožnjak i danas isti kakav je bio tada - uzak, nepregledan, opasan...

Iako je u međuvremenu više puta uređivano, a i nedavno je modernizirano, raskrižje Ražine i danas izgleda i funkcionira kao i prije 40. godina.

 

Iz kategorije: Nostalgija