Datum objave: 21. Ožujak 2020

VREMEPLOV / Dr. Karlo Vipauc, liječnik koji je uspio spasiti Šibenik od izumiranja u epidemiji crnih boginja - zato što su ga Šibenčani slušali

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik ima ulicu posvećenu čovjeku koji u Šibeniku nikada nije živio, a proglašen je i počasnim građaninom Šibenika . Riječ je o liječniku dr. Karlu Vipaucu, jednoj od najvažnijih ličnosti u novijoj povijesti Šibenika. Šibenčani mu duguju neizmjernu zahvalnost zato što je uspio zaustaviti epidemiju crnih boginja (variole) i 1887. godine i doslovno spasiti Šibenik od drugog velikog izumiranja nakon epidemije kuge 1649. godine kada je umrlo 90 posto tadašnjih Šibenčana.

Karlo Vipauc, rođen u Zagrebu 1851. godine, osobno je došao u Šibenik i vodio borbu protiv smrtonosne zaraze koja mu je zaprijetila. U toj borbi i sam se izložio pogibelji.

Crne boginje u to su vrijeme odnosile godišnje oko 400 000 života u Europi. Smrtnost među odraslima bila je do 60 posto, a među djecom više od 80 posto. Procjenjuje se da su crne boginje, zarazna bolest koju izaziva virus Variola vera major, usmrtile 300 do 500 milijuna ljudi dok zahvaljujući opsežnim vakcinacijama nije suzbijena i 1979. godine konačno proglašena istrijebljenom.

Šibenik je krajem 19. stoljeća izbjegao sudbinu mnogih europskih gradova koje su poharale crne boginje upravo zahvaljujući Karlu Vipaucu. On se pojavio u Šibeniku na vrhuncu epidemije i doslovno darovao Šibenčanima sebe ne mareći za osobno zdravlje i život. Smrtonosnu zarazu uspio je suzbiti prije svega prosvjećivanjem i provođenjem rigoroznih mjera karantene, ograničavanja kretanja i, današnjim rječnikom rečeno, samoizolacije. Zaslužan je i za širenje svijesti o cijepljenju kao jedinom učinkovitom načinu suzbijanja zaraznih bolesti.

U svojoj liječničkoj misiji u Šibeniku je postigao golemi uspjeh. Dok su drugdje velike boginje kosile na tisuće žrtava, Šibenik je uspio preživjeti epidemiju bez većih žrtava. Danas, suočeni s epidemijom koronavirusa, vrijedno je podsjetiti na Karla Vipauca i znati ne samo zašto jedna šibenska ulica nosi njegovo ime, nego i koliko je važno slušati savjete liječnika kada nam zaprijete smrtonosne zarazne bolesti. Naime, jedan ključni faktora uspješnog suzbijanja zaraze velikih boginja u Šibeniku 1887. godine bio je taj što su Šibenčani slušali i provodili savjete, upute dr. Karla Vipauca.

Fotografije:

Google maps

Arhiv prof Ive Livakovića

Iz kategorije: Nostalgija