Datum objave: 11. Ožujak 2020

NOVA DOZA LJUBAVI PREMA ŠIBENIKU / Novi broj časopisa "Volim Šibenik" donosi priče o ženskim tučnjavam, prvom šibenskom letu avionom, biografiju Dade Topića

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako vam je dosadilo stalno slušati o istoj temi - coronavirusu, broju zaraženih i načinu zašite onda ćete "mirnu čitalačku oazu" naći u novom, 41. broju internetskog časopisa "Volim Šibenik" koji možete čitati na linku: https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no41   , a donosi nit zanimljivim do sada nepoznatih tema vezanih za Šibenik i Šibenčane.

 

Možete pročitati kako je statistički prikaz ženskih tučnjava u šibeniku doveo do polemika o ravnopravnosti žena s muškarcima i uznapredovaloj pošasti feminizma. "U blažim tučnjavama Šibenčanke se potežu za kosu, a u težim obračunima glavno su im oružje zubi i kamenje. Šibenčanke se o okršajima grizu žestoko i do krvi, a pobjednice ispraćaju poražene suparnice udarcem nogom u guzicu", zabilježili su novinari te 1932. godine.

Nastavljamo i priču o Dadi Topiću i njegovoj glazbenoj karijeri. U ovom Dado priča o tome Kako je nastao prvi album grupe Time?

U rubrici Inrevju upoznat ćete Zorana Jajca koji zaista od kulinarstva radi umjetnost.

On zauzima posebno mjesto među domaćima začetnicima i pionirima vrhunskog, a k tome i smjelog inovativnog kuharstva. Jedan je do najpoznatijih dalmatinskih pa i hrvatskih chefova koje je to bio i prije tridesetak godina kada su se ljudi koji su se bavili takvim poslovima zvali ili kuharima ili vlasnicima restorana i to nije bilo niti tako zvučno niti prestižno. Njegova filozofija pristupa tom poslu ostala je ista od tada do danas, a prešao je put od šegrta u elitnom opatijskom restoranu bevanda, do vlasnika čuvenih restorana bizon u murteru i murter u podrumima zagrebačkog kaptola da bi nakon zagrebačke kuharske avanture postao chef u kornatskim restoranima Levrnaka i Fešta.

Sigurno će vas zabaviti, a neke možda i ustrašiti priča o strašnoj šibenskoj kletvi djevojke koju je zbog druge ostavio izabranik njenog srca,a ona je zavapila "Da bog da se pretvorio u kamen kad je prvi put kao ženu budeš imao!". Što se dalje događalo pročitajte u časopisu "Volim Šibenik".

 

Pišemo i o 90. obljetnica prvog leta Šibenčana zrakoplovom iznad Šibenika i prvog pogleda na grad iz ptičje perspektive.Dvadeset pet Šibenčana među kojima su bile tri dame, 1930. godine poletjelo je hidroavionom i prvi puta vidjelo svoj grad iz ptičje perspektive. Bile su to prve Šibenčanke i prvi Šibenčani koji su se vinuli u zrak i iskusili uzbuđenje leta zrakoplovom.

Doznat ćete i pojedinosti o noćnom život Šibenik u 1930. godini.Bijeli udovci gutaju pogledima zanosne djevojke, ludnica na koncertu Sofke Nikolić, plač prevarenih djevojaka, gizdavi mladići kao iz figurina i slavlje ljubavi u mračnom đardinu samo su neke od priča vezanih za tu temu.

Iz kategorije: Nostalgija