Sidebar Menu

Datum objave: 13. Veljača 2020

JESTE LI ZNALI / Najljepši šibenski tovar zvao se Pjer, a tragično je stradao trčeći za magaricom čak do Tromilje

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali priču o Pjeru, najljepšem šibenskom tovaru koji je  bio zavodnik, najbolji bariton među tovarima Šibenika, Bilica i Dubrave te da ga je cijeli Šibenik oplakivao kad ga je pregazio kamion dok je sve do Tromilje trča za kelom koja ga  nije htjela?

Pjer, najljepši i najpametniji šibenski tovar koji je bio najbolji bariton među tovarima Šibenika, Bilica i Dubrave, nije bio iz Šibenika, nego iz Bilica. Gospodarica mu je bila mlikarica Tona koja je još kao nejaka djevojčica počela iz Bilica nositi mlijeko u Šibenik. Na tom poslu naslijedila je svoju majku koja je u Šibenik nosila mlijeko još prije Prvog svjetskog rata. Njena je majka imala kelu čijem je puletu dala ime Pjer. Tovara Pjera naslijedila je Tona koja je počela sama donositi mlijeko u Šibenik negdje oko 1930. godine. Šibenčani su mlikaricu Tonu zavoljeli jer je bila točna, čista, uvijek vedra i nasmijana, a njen tovar Pjer postao je gradski miljenik. Izrastao je, kako su ga sami Šibenčani opisivali, u stasita i elegantna tovara lipe glatke sive dlake s dubokim pametnim crnim očima ki u čovika. Tvrdilo se da je nevoljne ljude zna tako mudro slušat da bi njih razgovor s Pjerom oslobodio svih muka i patnji.

Više pročitajte u časopisu Volim Šibenik.

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.