Datum objave: 19. Siječanj 2020

VREMEPLOV / Šibenski inženjeri prije 100 godina izračunali da je moguće putovati na Mjesec i vratiti se na Zemlju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nisu to tlapnje i fantazije. Putovanje do Mjeseca i siguran povratak putnika nazad na Zemlju mogući su. Sva tehnička rješenja za takav pothvat već postoje, a jedina zapreka da se on ostvari je novac budući da je jako skup. Ovu ocjenu donijeli su šibenski inženjeri prije 100 godina. Oni su naime već 1920. godine smatrali da je putovanje na Mjesec moguće te da bi najpogodnije prijevozno sredstvo bio balon opremljen uređajem za proizvodnju zraka. Ideja je iznijeta neformalnom skupu u kavani hotela "Krka". Osim stava da je putovanje moguće, šibenski su se inženjeri složili da su četiri putnika optimalan broj i da bi se novac za ostvarenje te zamisli mogao bez problema prikupiti kada bi se čovječanstvo okupilo oko te ideje.

Zanimljivo je da je 14 godina kasnije, u siječnju 1934. godine sličnu tezu objavio američki profesor teorijske fizike Conrad koji je proučavao iskustva švicarskog profesora Augustea Picarda koji se 1925. godine uspio uzdići do stratosfere, a 1932. godine se popeo na više od 16 000 metara.

Profesor Conrad je poput šibenskih inženjera kao idealno prijevozno sredstvo od Zemlje do Mjeseca i natrag, vidio balon. Smatrao je da to nije utopija. Izračunao je da bi takav balon mogao ponijeti najviše četiri (!) putnika jer bi to bilo optimalno obzirom na kapacitet stroja za proizvodnju kisika. I on je kao i Šibenčani bio mišljenja da je pothvat ostvariv, te da su glavna zapreka za njegovo ostvarivanje golemi troškovi.

Šibenski inženjeri uvjereni u realnost putovanja do Mjeseca bili su jednoglasni u stavu da će njihovi potomci, možda već unuci, putovati na Mjesec, a praunuci i planete sunčevog sistema.

Iz kategorije: Nostalgija