Sidebar Menu

Datum objave: 22. Studeni 2019

TEST / Jesu li naši preci bili pametniji od nas?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jesu li naši preci bili pametniji i jesu li imali oštriji um od nas, njihovih potomaka? Do odgovora na ovo pitanje moguće je doći testom, odnosno uspješnim rješavanjem ovog 144 godine starog rebusa.

U rješenje ovog rebusa objavljenog 1875. godine uključilo se na stotine enigmatičara iz cijele Hrvatske koja je tada bila pod vlašću Austro - Ugarske Monarhije. Najviše točnih rješenja stiglo je iz Šibenika. Bilo ih je toliko da su dobitnika nagrade obećane onom tko rebus riješi, morali dobiti izvlačenjem. Šibenčani su krajem 19. i početkom 20. stoljeća bili poznati kao pasionirani rješavači rebusa, zagonetki, pitalica, premetaljki, konjićevih skokova, matematičkih zagonetki, kriptograma, šahovskih zagonetki i još nekih danas zaboravljenih i izumrlih enigmi. U vrijeme iz kojeg potječe rebus u hrvatskim krajevima vještina sastavljanja i rješavanja zagonetaka nije se zvala enigmatika nego zagonetaštvo. Šibenik je tada bio jedan od rijetkih gradova u kojem su se enigmatičari okupljali u kavanama i natjecali u rješavanju zagonetki. Moglo bi se reći da je Šibenik imao neku vrstu danas popularnih pub kvizova.

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.