Sidebar Menu

Datum objave: 23. Kolovoz 2019

NA DANAŠNJI DAN: Uredite zapošljavanje stranih radnika i zaštitite domaću radnu snagu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Zapošljavanje stranih radnika naraslo je do te mjere da ugrožava nacionalni identitet države i njen socijalni sustav. Stanje je osobito teško u primorskim krajevima, posebno u Dalmaciji gdje strane radnike zbog turizma zapošljavaju čak i kao općinske službenike, pisare ili asistente u raznim strukama. Osim svih struka kojih ima dovoljno i među domaćim radnicima uvoze se pjevačice i pjevači, artisti, mađioničari, svirači pa čak i prostitutke. Od 1925. godine, kada je počeo veliki val uvoza stranih radnika uz istovremeno zanemarivanje prava na rad i prava na egzistenciju domaćih ljudi, među onima koji su došli na privremeni rad, već se stvara novi naraštaj. Njihova djeca idu u školu, uče zanat, koriste socijalne privilegije, a da njihovi roditelji nisu ničim pridonijeli u državne socijalne fondove. Pravilnik o zapošljavanju stranih radnika na snazi je već devet godina, ali ga se na razne načine izigrava. Poslodavci su se dosjetili da mogu doći do  jeftine radne snage kojoj smještaj, ishranu i skrb o djeci osigurava država, tako da tražitelje posla nagovore da se prijavljuju kao izbjeglice, politički izgnanici ili vojni bjegunci iz svojih država. Još je češća praksa da strani radnici dolaze kao turisti. Oni prijave turistički boravak, a onda idu na policiju i u zapisnik kažu da su pokradeni pa im se izda dozvola da mogu raditi da zarade novac za povratak. U svakom gradu u Dalmaciji ima na desetine takvih koji su dobili mjesečnu ili dvomjesečnu dozvolu da rade kao turisti, a već imaju vlastite kuće, trgovine i restorane, a izdane su im i dozvole za vođenje obrta ili poduzeća. Među njima ima i takvih koji slobodno žive na privremene turističke dozvole godinama, a da ni riječ našeg jezika ne znaju. S druge strane domaći radnik je zanemaren i obespravljen. Zašto? Zato što je skup jer na njega poslodavac mora plaćati obvezna davanja. Stanje je postalo toliko ozbiljno da više nije pitanje kako spriječiti priljev stranih radnika i kako onemogućiti njihovo ilegalno zapošljavanje. Pitanje je kako se osloboditi stranih radnika koji su ovdje već pustili korijenje i donijeli svoj jezik, običaje i vjeru? Pitanje je isto tako ima li ih smisla tjerati uz sadašnje propise i njihovo nekažnjivo izigravanje, kada će nam sutra doći novi, opasniji, gladni kao vukovi.
 

Odlomak iz rasprave "Strani radnici i zaštita domaće radne snage", Drage Magjera koju je 1934. godine objavio splitski "Jadranski dnevnik", a naišla je na veliki odjek i odobravanje i u Šibeniku koji se suočavao s problemom nezaposlenosti, iseljavanja u prekooceanske zemlje pa čak i gladi zbog koje su mnoge obitelji morale slale svoju djecu na dohranu Slavoniju. Magjerova rasprava na današnji dan 23. kolovoza 1934. godine djeljena je u Šibeniku kao letak, a aktivisti koji su podržavali stavove iznijete u njoj lijepili su je po zidovima i stupovima ulične javne rasvjete. 
  

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.