Datum objave: 11. Kolovoz 2019

NA DANAŠNJI DAN: Izbio poslovni rat lubenicama na šibenskoj obali. Ima uhićenih i ozlijeđenih.

Diana Ferić
Diana Ferić

Djeca su guštala, Šibenčani uživali, a policija je imala pune ruke posla u ratu trgovaca lubenicama na šibenskoj rivi do kojeg je došlo iz poslovnih razloga. Policija i gradski redari uspjeli su obuzdati ratoborne lubeničare. Dvojica su uhićena i privedena u pritvor, a jedna je osoba ozlijeđena nezgodnim udarcem povelike lubenice bačene poput granate među znatiželjnike.
Zaratili su lubeničari s otoka Pašmana koji tradicionalno sa svojim lađama natovarenim brdima lubenicama dolaze na šibensku rivu i prodaju to slasno ljetno voće po vrlo povoljnim cijenama. Do rata je došlo zbog prava prednosti pri zauzimanju povoljnijeg veza uz mulo Krka i zbog toga što je jedan od njih mimo dogovora počeo prodavati lubenice na fete umjesto samo u komadu.
Kako god bilo, sve je započelo svađom koja je prerasla u potezanje pa u šaketanje, a kada su svojim poslodavcima priskočili u pomoć mornari i pomoćnici s njihovih lađa, počelo je međusobno bombardiranje lubenicama. Lubenice su letjele na sve strane, a graja je privukla publiku koja se uskoro podijelila te je jedan dio navijao za jednu, a drugi za drugu zaraćenu lubeničarsku stranu. Digla se velika buka. Šibenčani su u želji da njihovi favoriti pobijede, pa su poticali zaraćene na još žešću borbu. Najviše je uživala mularija koja se naveliko mukte sladila razbijenim lubenicama. Ni tovarima koje su za sobom vodili težaci vraćajući se s pazara, razbijene lubenice nisu bile mrske. Cijel riva bila je crveno zelena, a na klizavom terenu zaraćeni lubeničari padali su uz urnebesni smijeh i gromke aplauze gledatelja. Domalo su lubenice poletjele i prema kibicima. Jednom od njih povelika se lubenica razbila o glavu pa je pao na tlo bez svijesti. Drugi su spretno poput golmana hvatali leteće lubenice, a svaka uspješna parada bila je popraćena klicanjem oduševljenih gledatelja.
U trenutku kada je izgledalo da će se rat proširiti na navijače koji su se međusobno počeli gađati korama lubenica, dojurili su policajci i gradski redari s isukanim palicama. U trenu su smirili situaciju, zaraćene lubeničare otpremili u pritvor, a onog koji je dobio lubenicu u glavu zbrinuli u bolnici. Potom su pored lađa lubeničara s Pašmana postavili stražu i dali da se pozovu smetlari da očiste rivu. Dok se čekalo na smetlare mularija, stražari i mnogi Šibenčani, a bome i pokoja dama, guštali su u razbijenim lubenicama. Smetlari koje je poslala općinska uprava počeli su razbijene lubenice bacati u more, ali je onda odlučeno da se kore i ostalo što se može sakupiti odnese kojima na Baldekinu.

Šibenik, 11. kolovoza 1940. 
  

Iz kategorije: Nostalgija