Sidebar Menu

Datum objave: 18. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Preglasna glazba uništava šibenski turizam. Turisti bježe iz hotela i soba.

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog noćne buke i preglasne glazbe danas je opet Šibenik napustila veća grupa turista. To je već treći slučaj zaredom da turisti bježe iz Šibenika otjerani prekomjernom bukom koja redovito počinje u sumrak i u pravilu traje cijelu noć. Vlasnici hotela žale se da zbog buke imaju manje gostiju nego inače, a žale se i Šibenčani koji turistima iznajmljuju sobe ili svoje kuće da im turisti zbog buke otkazuju boravak.
Probleme s bukom izazvala su dva nova običaja kojih do sada u Šibeniku nije bilo, a uveli su ih vlasnici kavana, gostiona i restorana. Prvi novi običaj izazvao je drugi pa je tako stvoren problem koji umjesto da uzdiže, uništava turizam Šibenika.  Sve je počelo kada su neki vlasnici kavana i restorana počeli na prozore svojih ugostiteljskih objekata stavljati radio aparate i puštati glazbu nastojeći privući i zabaviti svoje goste. Oni su primjenom moderne tehnologije električnog radioprimanja htjeli bolje konkurirati kavanama i restoranima koji imaju živu glazbu. U tome su i uspjeli pa su vlasnici kavana i restorana koji imaju živu glazbu, da se odupru konkurenciji, izveli orkestre van i dali im da sviraju na njihovim terasama i baščama. Kako su kavane i restorani blizu jedni drugima nastao je rat pojačavanjem tona glazbe do krajnjih granica. U početku je to bilo čak i korisno. Turistima, a i mnogim Šibenčanima to se svidjelo. Krenule su noćne promenade, a moglo se vidjeti čak i parove koji bi na ulici zaplesali valcer ili tango čuvši ugodnu glazbu. Međutim situacija se pogoršala do te mjere da se to nadmetanje pretvorilo u nepodnošljivu buku koja traje od sumraka do zore. Gradska uprava dobila je danas peticiju nezadovoljnika, ali za sada nema naznaka da će se nešto poduzeti.
Šibenik 18. srpnja 1933.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam