Datum objave: 09. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Novi šibenski novinarski izraz - crna kronika kao pjesma u prozi

Diana Ferić
Diana Ferić

Novu hibridnu vrstu novinarstva, crnu kroniku pisanu u stilu pjesme u prozi, inaugurirao je šibenski novinar Manfred Makale na današnji dan 9. srpnja 1927. godine. Njegovu inovaciju novinska struka je nazvali bastardom tj. vanbračnim djetetom, još bolje bolje rečeno kopiletom neprirodnog spolnog sparivanja različitih vrsta, konkretno umiljate mačke, lukave lisice i magarca.
Prva crna kronika prepoznata kao novinarska pjesma u prozi bila je vijest o pokušaju silovanja lijepe konobarice zaposlene kod legendarne šibenske kraljice marende, gospođe Marije Vatavuk. Ukratko, lijepu konobaricu (porijeklom Slovenku) na gornjem katu kuće Marije Vatavuk u Zagrebačkoj ulici (koja se i danas tako zove) zaskočio je napaljeni konobar s namjerom da je na silu obljubi. U svojoj nakani nije uspio jer je konobarica bila jača od njega, ali je svejedno završio u tamnici nakon što ga je ona prijavila. A pjesničko - novinarska vijest prozvana crnom lirskom prozom glasi ovako:
Bila je lijepa i čarobna ljetna večer. Slabo svjetlo rasvjetljivalo je Zagrebačku ulicu, ili kako je nazivaju "masnu ulicu". Samo pokoji prolaznik prolazio je ulicom dok se po lokalima zabavljalo i pjevalo uz dobru kapljicu. Mlada i lijepa konobarica redila je rublje na drugom katu gostione "Vatavuk". Sanjarila je možda o lijepoj sreći i kakvom nesuđenom momku. Pokoji spontani uzdisaj, uzidao se je iz mlađahnih grudiju. To je bio uzdisaj snovanja i lijepih zanosnih misli mladosti. Mučke i kradom približavao se je kroz to vrijeme njenoj sobi mladi konobar. Nečujno i lagano on otvori vrata. Približi se onako nečujno prozoru i zatvori ga. To prene iz lijepih sanja mladu ljepoticu. Konobar, pjesnički nadaren počne da laska mladoj konobarici i onako u zanosu misli i riječi počne da je grli i ljubi. Ali naišao je na odlučan otpor. Da ne više, zatvori joj on rupcem usta, ali ga ona od sebe odgurne. Dugo je vremena trajala očajna borba. Mlada je konobarica pobijedila. Mladić pobjegne, a djevojka ode na policiju i prijavi ga policiji pa on sutradan bude priveden i bačen u tamnicu.
 

Iz kategorije: Nostalgija