Datum objave: 23. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Cijeli Šibenik slavi Vjekoslava Battigellija svog najboljeg građevinskog poduzetnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Šibenika i šibenska gradska uprava organizirali su veličanstvenu proslavu 50. obljetnice poduzetničkog rada najpoznatijeg i najuspješnijeg šibenskog građevinskog poduzetnika Vjekoslava Battigellija. Svečanost je počela blagoslovom nove kuće Vjekoslava Battigellija i misom u katedrali sv. Jakova. Na misu i blagoslov uspješnog i poštenog rada Vjekoslava Battigellija došla je nepregledna masa Šibenčana koja je željela odati počast tom uspješnom, poštenom i predanom poduzetniku koji brine o svojim radnicima, pomaže Uboški dom, pridonosi Javnoj dobrotvornosti iznad svojim mogućnosti, brine o nezbrinutima i školuje siromašnu djecu te posebno brine o darovitoj mladeži bilo koje struke.
Govor u povodu velikog jubileja, 50. obljetnice uspješnog rada, održao je kanonik don Ante Šare. On je podsjetio da Battigelli tijekom 50 godina svog građevinskog poduzetništva nikada nije dobio ni jednu pritužbu na radove koje je izveo niti je ikada uzeo sebi korist na štetu svojih radnika, a uz to je brinuo i o gradskoj sirotinji, kulturnim društvima, bolesnima, napuštenima i djeci, a pomagao je stradale i nevoljne kad god je zatrebalo.
Don Ante je kazao kako je Šibenik bio počašćen i blagoslovljen kada je Vjekoslav Battigelli 1898. godine odlučio preseliti iz Zadra u Šibenik i tu se nastaniti te podsjetio da je svoje poduzetništvo započeo radeći na obnovi putova i čatrnja.
Nakon mise u katedrali upriličena je neviđena velebna zakuska pred hotelom De la Villa.
Poduzetnik Vjekoslav Battigelli donio je Šibeniku čast graditelja objekata električne centrale na Cetinju - prve crnogorske električne centrale koja je označila  ulazak Crne Gore u novo doba velikoga svjetskog tehničkoga i tehnološkog progresa.
Izgradnju objekata električne centrale na Cetinju 1910. godine Battigelliju je osobno povjerio crnogorskog kralja Nikola nakon što je doznao za njegove graditeljske i ljudske vrline.

Osim električne centrale na Catinju, Vjekoslav Battigelli zavrijedio je mnoge pohvale kao graditelj zgrade Uljarske zadruge u Murteru i zgrade Jadranske banke u Zadru.

Vjekoslav Battigelli bio začetnik prakse koja se i danas primjenjuje, a poznata je pod kraticom POS. On je naime omogućavao obiteljima slabijeg imovinskog stanja da dođu do krova nad glavom tako što je ekonomično gradio dostupne kuće, a kupcima osiguravao povoljne kredite s vrlo niskim kamatama koje je snižavao sam preuzimajući dio njihovog tereta.

Proslava 50. obljetnice poduzetničkog rada Vjekoslava Battigellija bila je upriličena na današnji da 23. svibnja 1938. godine.


 

Iz kategorije: Nostalgija