Datum objave: 02. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani prosvjeduju zbog kašnjenja otvorenja javnog zahoda

Diana Ferić
Diana Ferić

Zašto kasni otvaranje javnog zahoda na Splitskom putu iako je dovršen prije više od godinu dana? To pitanje postavili su ogorčeni Šibenčani predstavnicima gradske uprave koji su došli vidjeti što se događa na Poljani gdje se okupio veći broj gnjevnih građana.
Pokazalo se da su to demonstracije nezadovoljnika koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da su 14. travnja 1937. godine završeni radovi na izgradnji javnog zahoda na Splitskom putu od Pošte prema Dragi, a da zahod još nije otvoren iako se zna da je više nego neophodan.
Prosvjednici su se okupili na današnji dan 2. svibnja 1938. godine, a najglasniji među njima tražili su da gradska vlast odstupi i prepusti upravljanje gradom sposobnijima koji će znati čemu služi i zašto Šibeniku treba javni zahod.
Splitski put, jedna od najkraćih, ali i prometno najvažnijih šibenskih ulica (spaja današnju Ulicu Vladimira Nazora s Trgom Draga i Obalom hrvatske mornarice), prokopan je kroz živu stijenu između pošte i carinarnice. Radovi su trajali
gotovo godinu dana. Po završetku iskopa podignuti su potporni zidovi s prolazom za pješake uz sjeverno pročelje carinarnice, a u sjevernom potpornom zidu izgrađen je javni zahod. Koliko je poznato taj zahod nikada nije proradio unatoč prosvjedima nezadovoljnih Šibenčana koji su smatrali da Šibenik kao turistički i lučki grad mora imati primjeren i kulturan javni zahod.

 

Iz kategorije: Nostalgija