Datum objave: 01. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Šibenska užance za Praznik rada; radnici praznuju, a poslodavci rade

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve trgovine, mesnice, pekare, gostionice, restorani i obrti u Šibeniku  radili su po uobičajenom radnom vremenu 1. svibnja na Međunarodnih praznik rada , ali bez zaposlenika, šegrta i učenika. U njima su radili samo poslodavci i vlasnici dok su radnici praznovali. Taj je običaj, izvijestile su splitske novine, poznat samo u Šibeniku.

U Šibeniku, za razliku od drugih gradova 1. svibnja bile su zatvorene pošte i sva velika poduzeća, a na poslu su bili samo oni radnici koji su održavali nužna energetska postrojenja. U hidrocentrali na Slapovima Krke, radili su samo njeni vlasnici, unuci Ante viteza Šupuka i članovi njihovih obitelji, a u Tvornici aluminija "Ivanal" u Lozovcu njen vlasnik Ivan Rikard Ivanović uveo je novu praksu prvosvibanjskog praznovanja. Na poslu su bili samo radnici službe održavanja kojima će vlasnik isplatiti posebnu novčanu naknadu, dati dodatne slobodne dane i naknadni praznični objed. Na posao je redovno došlo kancelarijsko osoblje dok su radnici pozvani da praznuju uz rijeku Krku gdje su ih dvorili vlasnik "Ivanala" Ivan Rikard Ivanović, direktori, predradnici, inženjeri i vođe smjena. 

Radnici su praznovali i u tvornici "La Dalmatien" u Crnici te svim drugim šibenskim industrijama. Zbog karaktera posla radilo se samo u hotelima, ali će radnici naknadno dobiti slobodne dane. Prvosvibanjska radnička povorka gradom je prošla u najboljem redu i miru bez i najmanjeg izgreda, a tako je bilo i u cijelom šibenskom kotaru. Vrijeme je bilo lijepo i ugodno pa su sva izletišta bila puna vedrog svijeta. Bilo je i nešto turista, a naviše izletnika je bilo na Mandalini gdje se po prazničnim cijenama nudilo pečenje s ražnja, dobro domaće vino i Sarajevsko pivo. 

Bilo je to 1. svibnja 1940. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija