Datum objave: 18. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Isušuje se Morinje. Umjesto zdravstvenog turizma kreće uzgoj povrća.

Diana Ferić
Diana Ferić

Morinjski zaljev bit će isušen, a umjesto razvoja zdravstvenog turizma baziranog na tamošnjim naslagama ljekovitog blata, kreće se s proizvodnjom povrća.
Tlo Morinja idealno je za uzgoj i obilan urod povrća koje će se natapati vodom iz potoka Ribnika. Zahvaljujući tome Jadrtovac će postati povrtlarski centar sjeverne Dalmacije.

Ovu odluku donijela je šibenska gradska vlast nakon temeljite analize odlično razrađenog projekta vodičkog inženjera Sladojeva koji živi i radi u Zagrebu. Izgradnjom brane koja će onemogućiti prodor mora u Morinje i regulacijom korita potoka Ribnika prema tom će planu biti stvoreno 1200 hektara vrhunskog obradivog tla koje ima prvorazredni gospodarski značaj. 

Projekt isušivanja Morinja i razvoja povrtlarstva u Jadrtovcu i Donjem polju, podržala je vlada Banovine Hrvatske, a početak radova na izgradnji brane i melioraciji Morinja očekuje se već tijekom 1940. godine.

Odluka o isušivanju Morinja kako bi se po uzoru na Nizozemsku moru otelo plodno tlo, obznanjena je na današnji dan 18. ožujka 1940. godine. Protivljenja projektu inženjera Sladojeva nije bilo, a javile su se tek manje dvojbe oko toga treba li u Morinju uzgajati povrće ili sijati žitarice. Prihvaćanjem projekta isušivanja Morinja šibenska je gradska vlast definitivno odustala od namjere da Morinjski zaljev da u koncesiju poduzeću za uzgoj riba iz Splita.
 

Iz kategorije: Nostalgija