Datum objave: 13. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Na Jadriji uvedene stroge ćudoredne mjere za muškarce. Ženama ostavljena sloboda.

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstojećeg ljeta muškarci se na gradskom kupalištu Jadrija mogu kupati samo ako su prikladno odjeveni. Odjeća za kupanje ne smije se prozirati kada muškarci izlaze iz vode, a na njoj se ni kada je suha ne smiju isticati muški atributi. Zabranjeno je muškarcima pokazivati trbuh ispod pupka i na bilo koji način izazivati bilo kakve nećudoredne aluzije.

Šibensko gradsko poglavarstvo donijelo je ćudoredne mjere za muškarce na današnji dan 13. ožujka 1929. godine u sklopu priprema za predstojeću ljetnu, kupališnu i turističku sezonu. Između ostaloga muškarcima je zabranjeno kupanje u kratkim gaćama, a dozvoljen im je izlazak iz kabina, sunčanje i kupanje samo u trikoima i dugim gaćama. Nepoštivanje ćudorednih propisa povlači za osobom visoku novčanu kaznu koju kupališni redari mogu naplatiti odmah na licu mjesta. One koji kod sebe nemaju novaca, a riječ je o 500 dinara (desetodnevna zarada dobro plaćenog službenika op.a.) kupališni će redari prijaviti sudu koji ih može kazniti i većom kaznom pa čak i zatvorom do 14 dana ako se budu protivili ćudorednim mjerama.

Ove ćudoredne mjere gradskog poglavarstva izazvale su veliko nezadovoljstvo među Šibenčanima koje je osobito pogodila odluka da se za žene koje se kupaju na Jadriji ne propisuju nikakve ćudoredne mjere te da im je izričito ostavljena sloboda da se pri kupanju i sunčaju odjenu po vlastitoj volji. Poglavarstvo je smatralo da su Šibenčanke dovoljno skromne, smjerne i ćudoredne da im ne treba propisivati nikakve mjere za razliku od ćudoredno raskalašenih i neodgovornih Šibenčana.

 

Iz kategorije: Nostalgija