Sidebar Menu

Datum objave: 01. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Kaos u šibenskoj ludnici, prekobrojni umobolnici odbijaju ići u Zagreb

Diana Ferić
Diana Ferić

Prenatrpana šibenska ludnica zatražila je pomoć gradske uprave i suda jer je došlo do pobune umobolnika nakon što je 20 težih slučajeva otpremljeno u Stenjevac.
Ostali umobolnici koji su trebali biti premješteni u Zagreb kako bi se stanje u ludnici barem donekle normaliziralo, odbili su i samu pomisao na to, a s tim se nije složila ni njihova rodbina. Neki su se umobolnici sakrili, a neki pružaju otpor premještaju u Zagreb.
Kako se doznaje navodno među umobolnicima ima i prikrivenih komunista koji su se u ludnicu sklonili od progona, ali iz bolničke uprave tvrde da to nije istina i da je šibenska umobolnica politički čista.
Dogodilo se to 1. ožujka 1941. godine, 44 dana prije dolaska talijanske vojske i fašističke okupacije Šibenika. Prekobrojni psihički bolesnici, osim dvadeset dvojice koji su prebačeni u Stenjevac, ostali su u Šibeniku. Nikada nije potvrđeno da su se u umobolnici skrivale osobe koje su bile progonjene zbog političkih razloga. 
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.