Datum objave: 28. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Banda maloljetnika pucala iz pištolja na mljekaricu

Diana Ferić
Diana Ferić

Maloljetnička banda napala je mljekaricu Matiju Grubišić, ženu Jakova iz Dubrave i ranila je u leđa hicem iz pištolja. Prepad bande od desetak dječaka starih 15 godina dogodio se u sred dana na cesti Dubrava - Šibenik preko Kamenara.

Matija Grubišić, Šibenčanima dobro poznata i draga mljekarica, išla je kao i svakoga dana iz Dubrave u Šibenik noseći na plećima kantu s mlijekom. Ona tim putom prolazi već skoro četiri desetljeća i nikada joj se ništa loše nije dogodilo pa se na smrt prepala kada je pred nju banula dječja banda naoružana pištoljem. Banditi su je vrijeđali i gurkali, a onda su se kladili tko će pištoljem pogoditi kantu s mlijekom na njenim leđima. Najhrabriji bandit naciljao je kantu, ali je promašio i pogodio nesretnu mljekaricu.

Matija je imala sreće jer je metak, odbivši se od kantu i pogodivši remen izgubio snagu pa je prošla samo s bolnom ranom koja joj nije ugrozila život. Policija je odmah uhitila cijelu bandu i nemalo se iznenadila kada se otkrilo da su svi banditi gimnazijalci uzorna ponašanja i izvrsnih ocjena. Svi su iz boljih šibenskih kuća i svi imaju namjeru po završetku gimnazije poći na više škole neki čak u Beč.
Zašto su se djeca udružila u bandu, odakle im pištolj i zašto su napala mljekaricu, još se nije saznalo.

Policija je nakon privođenja i saslušanja odlučila pustiti maloljetne bandite iz pritvora, ali ih je na oštri zahtjev roditelja iz pritvora prebacila u tamnicu gdje će čekati suđenje pred sudom koji nije uvažio molbu roditelja da im se sudi kao odraslima, a ne kao djeci i da im se ne uvaže nikakve olakotne okolnosti.

Bilo je to na današnji dan 28. veljače 1935. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija