Datum objave: 15. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Kada vrijeme podivlja, Šibenčani polude i krenu u opće ratovanje grudama

Diana Ferić
Diana Ferić

Strahovita igra elemenata sručila se na Šibenik. Jezovite i strašne slike užasnog nevremena na svakom koraku.

Vrijeme je potpuno podivljalo i izmaknulo svakoj kontroli. Nakon jakog južnjaka koji je jučer donio topli zrak i dao već naslutiti proljeće, ljuto je prevario sve koji su mislili da je zimi kraj. Iako je Trst upozorio da prema Dalmaciji brzinom većom od 120 kilometara na sat juri strahovita ciklona, nitko se na to upozorenje nije obazirao. A onda danas u 19 sati započeo pakao. Najprije nakon kratkog zatišja došao silni udar vjetra koji je zatresao grad. Ljudi su se razbježali tko je gdje stigao da se skloni. Silovita divlja bura rušila je sve pred sobom i za tren se pretvorila u snježnu vijavicu kakvu Šibenčani ne pamte. Bura urla, ruši i mete, kroz gusti snijeg koji "pada" vodoravno sijevaju munje i ore gromovi, a temperatura je pala na -12 stupnjeva!.

Pakao o kojem su pisale novine kao o meteorološkom predskazanju zla biblijskih razmjera, koji je zadesio Šibenik na današnji dan 15. veljače 1929. godine, potrajao punih pet sati. U ponoć se vrijeme smirilo, a jutro je osvanulo tiho i mirno. Puhao je slab, gotovo ugodan južni vjetar. Šibenčani su čim je svanulo prionuli na posao. Počelo je opće raskopavanje ulica u kojem je sudjelovao skoro cijeli grad. Ne pamti se da je ikada toliko Šibenčana viđeno na ulicama i trgovima. Raščišćavanju snijega prionulo se svojski, onako kako to čine veslači "Krke" na natjecanjima, ali nije potrajalo dugo. Već oko 9 sati vidjelo se da je trud nepotreban jer se snijeg brzo pa su Šibenčani vidjevši da se bijes elemenata stišao, poludjeli i zametnuli opće ratovanje grudama!

Po ulicama su niknule snježne barikade iza kojih se "pucalo" grudama na svakog tko bi naišao. S druge se strane jurišalo na "bunkere" i osvajalo "uporišta" onih koji su vrebali iza busije. Na Poljani se događalo masovno bombardiranje, a bilo je i borbi prsa u prsa. U općem ratovanju grudama sudjelovalo je i staro i mlado, a ni Šibenčanke nisu izostale. Naprotiv neke su bile tako žestoke da ih ni muški "bataljoni" naoružani desetinama gruda ni preciznom "paljbom" nisu mogli zaustaviti. Mlađima je sve to bila zabava, a neki stariji su sve to krivo shvatili pa su se obračunavali međusobno kao da je pravi rat.

Tko zna kako bi šibenski ludi rat grudama završio da se nije umiješalo, ovoga puta ne divlje nego pitomo vrijeme. Do podneva se temperatura s -12 koliko je bilo prošle noći, popela na +7. Snijeg se naglo otopio pa su se Šibenčani razbježali i prionuli na ozbiljan posao zaštite svojih kuća i konoba od bujice koja je prijetila da ih poplavi.

 

Iz kategorije: Nostalgija